D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.6.2021, Poharano pravoslavno groblje u Kovačevcu

Vandali su oštetili ili uništili 17 spomenika i krstača na pravoslavnom groblju u prigradskom naselju Nove Gradiške: “Ovakvi razmjeri vandalizma nisu se desili od početka 2000-ih”, rekao je Goran Nogić, predsjednik VSNM-a Nova Gradiška

Nepoznati počinilac poharao je pravoslavno groblje u prigradskom naselju Kovačevac kod Nove Gradiške, oštetivši ili uništivši 17 spomenika i krstača.

- Prije nekoliko dana radnici komunalnog poduzeća kosili su travu i tada nije bilo ništa oštećeno. Šteta je otkrivena uvečer 16. juna. Pozvali smo policiju koja je napravila uviđaj, rekao nam je predsjednik VSNM-a Nova Gradiška Goran Nogić, ističući da se često dešava da netko ošteti pokoji spomenik na groblju u Kovačevcu ili u samom gradu, ali da se ovakvi razmjeri vandalizma nisu desili još od početka 2000-ih.

Vandalizme na groblju u Kovačevcu i Vrginmostu, gdje su unišili materijal za gradnju crkve, u izjavi za Novosti osudio je i predsjednik SNV i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

- Nikad mira. Uz sve nevolje kroz koje ova zemlja prolazi u zadnjih 30 godina i uz sve probleme s kojima se ljudi danas susreću, nikako da se shvati da Srbi u Hrvatskoj nisu problem, niti da je problem njihova ostavština, crkve ili groblja. A to što se to ne shvaća, očito je razlog što nema poruke od svih svjetovnih i crkvenih vlasti koje bi to trebale javno reći. A s obzirom na teške riječi negativne kampanje, koje se iz Sabora mogu čuti prema SPC-u, ne čudi me što se ovakve stvari događaju, rekao je Pupovac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.