D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 19.01.2023, Jadranka Miličević: Napad je odraz politike

Ovo je isforsirana priča. Ne bih rekla da je deset napadača tek tako došlo, nego su instruirani i to je rezultat političkih odnosa. Da incidenta nije bilo, sve bi prošlo kao prethodnih godina. Nekom je bio interes da se ovo uradi, kaže suosnivačica fondacije CURE

Tokom dječjeg nogometnog turnira na sarajevskoj Ilidži napadnuta je grupa gostiju iz Beograda. Jedna je osoba ubodena nožem. Što je, po vama, motiv za napad?

Ovo je odraz trenutnog političkog stanja. I do ove godine taj se turnir održavao. Nikad nije bilo problema, pa organizatori nisu morali nikakve dodatne mjere da preduzimaju, nisu imali negativnog iskustva. Ovo je isforsirana priča. Ne bih rekla da je deset napadača tek tako došlo, nego su instruirani i to je rezultat političkih odnosa. Sad se konstituišu vlasti na federalnom i državnom nivou. SDA je izgubila vlast i to je pogodno tlo za ovakve reakcije. Sjetimo se da je u predizbornoj kampanji član SDA Amor Mašović sa Sebijom Izetbegović spominjao da će ako se izabere netko drugi – a ne SDA – biti još masovnih grobnica, pa su ga Majke Srebrenice kritikovale jer neke od njih još nisu pronašle svoju djecu.

Uhapšeni su uglavnom maloljetni, dakle rođeni nakon rata?

Jeste sramota, osim jednog koji je 1995. godište svi su poslijeratna generacija. Oni nemaju ništa u sjećanju. Sumnjam da su im u kući svaki dan govorili da napadaju posjetitelje iz Srbije. Pojedini istaknuti članovi SDA, poput Harisa Zahiragića, često vode huškačke kampanje na društvenim mrežama, nakon čega uslijede incidenti. Nije on, niti bilo tko drugi, morao ikome platiti da se ovo desi. Dovoljno je da je u kafani rekao kako se “oni tamo šetaju i šepure”. A sjetimo se, prije samo tri nedjelje izbušili su i gume dva automobila iz Srbije. Važno je što je ministar odmah reagovao, kao i gradonačelnica, što inače nije slučaj kad se napadnu LGBT aktivisti.

Ovom napadu je prethodilo i skandiranje “Ubij Srbina”, od strane djece iz Splita. Vidjeli smo i na koji način su mediji u Srbiji sve prikazali. Kao da je ovo odraz stanja u postjugoslovenskom društvu?

Svi su zatečeni, roditelji tvrde da su iznenađeni. To što su ova djeca govorila je zato što su znali da će tu biti ekipa iz Srbije. Bili su na turniru i prošle godine. Sve je to rezultat manipulacije vlasti i politike sa masom. Vidjeli smo naslovnice u Srbiji. Ali bitno je da su građani reagovali. Bitno je i da su Beograđani ostali na turniru, i da ne mogu zaboraviti topli doček prije nego što je došlo do incidenta. Da incidenta nije bilo, sve bi prošlo kao prethodnih godina. Nekom je bio interes da se ovo uradi.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.