D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 19.06.2023, Predvodnici mira, dijaloga i dobre suradnje

Treća prijateljska nogometna utakmica između reprezentacija Srba u Hrvatskoj i reprezentacije Hrvata iz Srbije odigrana je u subotu na stadionu prvoligaša BSK-a u Bijelom Brdu

Rezultatom 4:0 reprezentacija Srba u Hrvatskoj odnijela je prvu pobjedu protiv reprezentacije Hrvata iz Srbije. Treća prijateljska nogometna utakmica između ove dvije reprezentacije odigrana je u subotu na stadionu prvoligaša BSK-a u Bijelom Brdu.

- Za uspeh na utakmici zaslužni su, pre svega, naši igrači. U svim segmentima igre protivnik je nadigran i naša pobjeda je potpuno zaslužena. Čestitam i jednoj i drugoj ekipi na izuzetno fer i korektnoj igri – poručio je Nikica Gagulić, izbornik reprezentacije Srba u Hrvatskoj.

Iako su u prethodne dvije utakmice Hrvati iz Srbije bili bolji, priznaju da su u ovoj utakmici protivnici zasluženo pobijedili.

- Izgubili smo danas jer je kvaliteta samih nogometaša momentalno bila na strani srpske zajednice, a i nismo imali rešenje za njihovog centrafora Popovića koji nam je zabio dva gola – zaključio je Petar Kuntić, glavni koordinator reprezentacije Hrvata iz Srbije.

Osim sportskog, ova utakmica imala je i važan društveni karakter. Reprezentacije nacionalnih manjina unazad nekoliko godina pokazale su da Hrvati i Srbi mogu prijateljski surađivati na terenu, ali i izvan njega.

- Članovi reprezentacija Hrvata iz Srbije, prije svega su naši prijatelji. Mi smo pokazali da smo predvodnici mira, dijaloga i dobre suradnje – poručila je Tatjana Dragičević, programska direktorica Sportskog rekreativnog društva Srba iz Hrvatske.

Utakmicu su podržali i visoki politički dužnosnici Hrvatske i Srbije.

- U ovoj utakmici dobre volje i posebnoga duha vjerojatno je poneki Hrvat navijao za Srbiju, a poneki Srbin za Hrvatsku. U ovakvim susretima uvijek smo više posvećeni dobrim izvedbama tokom igre, a manje samom rezultatu – poručio je Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

- Danas je sportski događaj, riječ je o prijateljskom susretu, a ovaj događaj daleko nadmašuje sportsku razinu. Mi šaljemo jasnu poruku suradnje između dvaju naroda koja je u duhu dobrohotnosti i otvorenosti – rekao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije.

Igračima i navijačima prije utakmice obratila se i ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac te Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije. Poručili su da je sport više od same igre na terenu, da on spaja ljude, širi pozitivne vibracije i potiče zajedništvo.

Petar Kuntić iz reprezentacije Hrvata u Srbiji natuknuo je da bi Hrvatska i Srbija mogle biti domaćini najvećeg europskog natjecanja reprezentacija nacionalnih manjina.

- Ja sam na poslednjem našem sastanku u Beogradu ministru Gajiću dao jedan predlog, a to je da napravimo krunu naše saradnje i da 2028. godine za Europsko prvenstvo nacionalnih manjina konkurišemo zajedno da budemo domaćini i da pošaljemo jednu poruku svetu da na ovom prostoru ima ljudi i koji drugačije razmišljaju i koji stvaraju perspektivu za mladež na ovim prostorima – poručio je Kuntić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.