D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 21.04.2023, Grafit “Serbian family tree” točno pored splitskog suda

Niti stotinu metara od splitskog Općinskog suda na Dračevcu već duže vrijeme nedirnut stoji grafit s natpisom “Serbian family tree” (Srpsko obiteljsko stablo) s nacrtanim stablom i povješanim ljudima

Neprimjeren grafit kraj splitskog Općinskog suda (foto Novosti)

Neprimjeren grafit kraj splitskog Općinskog suda (foto Novosti)

Niti stotinu metara od splitskog Općinskog suda na Dračevcu, prema Hrvatskom restauratorskom zavodu, već duže vremena stoji nacrtan grafit s natpisom “Serbian family tree” (Srpsko obiteljsko stablo) s nacrtanim stablom, pretpostavljamo vrbe, i povješanim ljudima, javila je čitateljica Novosti.

Sličan neprimjeren grafit govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine prvi put se pojavio prije desetak godina. Naljepnice s istim sadržajem polijepljene su 2017. godine u Vukovaru. Policija je tada pronašla počinitelja 19-godišnjeg mladića koji ih je lijepio po Trpinjskoj cesti.

Tri godine kasnije pojavili su se u Svetoj Klari kod dječjeg vrtića, a potom i po Zagrebu. “Kakvi uzori, takva mladost. Ne možete prešutjeti partizanski otpor fašizmu u obrazovanju, u politici, u uništavaju spomenika… a onda očekivati hrabre generacije”, poručili su tada iz Srpskog narodnog vijeća.

Prije dva mjeseca saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov upozorila je da se u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima nalaze slike s porukom “Serbian family tree”. “Slika je školski primjer poziva na nasilje i mržnju usmjerenu prema određenoj skupini zbog etničke pripadnosti, jasno prema kome, prema Srbima i srpskoj zajednici, prema pravoslavnim vjernicima”, kazala je Jeckov, pozvala da se Sabor ogradi od mrzitelja i opasnih poruka koje su pogubne za uređeno i civilizirano društvo te poderala sliku, poručivši da spada u smeće.

Crtanje grafita kojima se promovira govor mržnje na žalost nije iznenađenje, ali specifičnost ovog je što se nalazi praktički uz sam sud, a da nitko na njega ne reagira. Podsjetimo da će izmjenama Zakona o prekršajima javnog reda i mira, koje se donose po hitnom postupku, raspon kazni za slična djela biti povećan sa 20 do 150 eura na od 700 do 4000 eura.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.