D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 21.12.2018, Zašto hrvatske televizije ne žele prikazivati ”Srbenku”

ZAGREB - U dupke punoj dvorani Privrednika u Zagrebu 17. decembra prikazan je film „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, nakon čega je slijedio razgovor s autorom filma i Tatjanom Dragičević, jednom od njegovih protagonistica. Ona je, sjedeći u publici, kroz tu priču preživljavala i svoj egzodus u Oluji, povratak u Hrvatsku te odnos prema njoj u godinama sazrijevanja.

Kao što je već naširoko poznato, film se kroz zbivanja oko predstave Olivera Frljića o Aleksandri Zec bavi nacionalizmom i ksenofobijom, kao i utjecajem društva na živote djece srpske nacionalnosti rođene u Hrvatskoj nakon rata 1990-ih.

– Film je zapravo fokusiran na priču o Nini, tada 12-godišnjoj djevojčici srpske nacionalnosti koja je s tri svoje vršnjakinje glumila u predstavi. Zbog te predstave i zbog svog okruženja doživljavala je noćne more – rekao je Slijepčević, dodajući da je četiri godine nakon snimanja filma, Nina sada u srednjoj školi, želi postati glumica, pa je čak igrala u jednom kratkom igranom filmu.

– Nastojao sam prikazati koliko prošlost utječe na sadašnjost i stanje u kojem se hrvatska i srpska manjina u njoj nalaze dvadeset godina nakon rata, pogotovo u urbanim sredinama poput Rijeke ili Zagreba, gdje se ne mladi ne izjašnjavaju u nacionalnom smislu. U filmu sam također prikazao reakcije veterana i desničara na predstavu. Za mene ti protesti nisu problem sve dok njihovi akteri ne napadaju fizički one koji misle drugačije, ali to se dogodilo u više navrata – rekao je Slijepčević.

Naglasio je da film u današnje vrijeme nema snagu da bi značajnoj mjeri promijenio društvo iako, kao i kazališne predstave, sedma umjetnost pridonosi širenju prostora slobode. Ističući da je nagrađivanu “Srbenku” u kinu vidjelo oko 3.000 ljudi, što ga čini jednim od posjećenijih dokumentarnih filmova, ne računajući tu prikazivanje na festivalima, Slijepčević je dodao da nijedna TV kuća s nacionalnom koncesijom, a naročito HRT, nisu iskazale želju da otkupe film i prikažu ga na svojim programima.

Tatjana Dragičević podsjetila je na verbalno nasilje svojih vršnjaka u školi u Obrovcu nakon što se vratila iz izbjeglištva.

– Osim domaćih Hrvata u maltretiranju vrijeđanju povratnika, uključujući i mene, sudjelovali su i domaći Srbi koji su se na taj način nastojali dodvoriti većini – rekla je Dragičević koja je u naprednijem i tolerantnijem okruženju završila gimnaziju i fakultet.

Ovom projekcijom zaključen je ovogodišnji ciklus tribina u organizaciji “Privrednika” i VSNM-a grada Zagreba koje je moderirao Saša Kosanović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.