D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 22.07.2023, Vandalizam na pravoslavnim grobljima kod Nove Gradiške

Nakon uništavanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Kovačevcu i Novoj Gradiški, u Mašiću je srušeno 18 nadgrobnih spomenika od kojih je dio razbijen. Policija poziva vlasnike da se jave radi odštete

Na pravoslavnom groblju u selu Mašić kod Nove Gradiške zabilježen je još jedan slučaj uništavanja nadgrobnih spomenika. Kako nam je ispričao Goran Nogić, tajnik u VSNM Brodsko-posavske županije, jedan od mještana otišao je na grob svoje majke i tamo vidio dvojicu mladića.

– Pitao ih je što tamo rade, a oni su odgovorili da “grilaju”, na što ih je on potjerao. Kad su otišli vidio je zapaljenu vatru koju je ugasio, a onda i ukupno 18 srušenih nadgrobnih spomenika. Neki od njih su bili razbijeni. Mještanin je zvao policiju koja je stigla i napravila uviđaj i pokrenula istragu. Također su rekli da bi se oštećeni vlasnici trebali javiti u cilju određivanja štete i na osnovu toga terećenja počinilaca. To je do sada učinilo dvoje ljudi, ali je problem što su vlasnici grobova velikim dijelom u Srbiji – ispričao nam je Nogić, ističući da je ukupna šteta velika, jer samo kamen za ploču košta od nekoliko stotina do hiljadu eura, plus troškovi graviranja imena i postavljanja na grob.

Podsjetio je da je zadnjih godina ovo treći slučaj teških vandalizama na pravoslavnim grobljima u ovom kraju.

– Do sada je zabilježeno uništavanje spomenika na grobljima u Kovačevcu i u samoj Novoj Gradiški, a sada i u Mašiću gdje se groblje nalazi u šumi pola kilometra od glavne ceste. Ta su tri groblja zračnom linijom udaljena manje od pet kilometara, kaže Nogić. Na potezu je policija.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.