D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 25.10.2093, Spoticanje o Milinova

Prvi Kamen spoticanja za srpske žrtve ustaškog režima postavljen je ispred hotela Dubrovnik u centru Zagreba koji je sagradio Svetozar Milinov čiju su cijelu obitelj pobile ustaše

Pred hotelom Dubrovnik u centru Zagreba u srijedu je postavljen “kamen spoticanja”, (stoplerstein) u spomen na srpsku porodicu Milinov koja je stradala u ustaškim logorima tokom Drugog svjetskog rata. Sedamdesetogodišnjeg Svetozara i četiri njegova sina – Vojislava, Đorđa, Kostu i Nikolu – ubile su ustaše u Jadovnom, a 67-godišnju suprugu Milicu u logoru Slana na Pagu.

Postavljanju kamena kao spomena na pobijenu porodicu veliki su doprinos dali Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust, Srpsko narodno vijeće i udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti VeDRA iz Splita.

Po riječima predsjednice Centra Nataše Popović, kameni spoticanja za komemoriranje pojedinačnih žrtava Drugog svjetskog rata postavljaju se od 1990-ih, a u Zagrebu od 2020-ih godina.

- Zajedno s partnerima do sada smo postavili 61 kamen za Židove, Rome i antifašiste, a danas postavljamo kamen za porodicu Milinov, kao i za Dušana Zelenbabu kod hotela Esplanade, gdje je radio kao kuhar dok ga ustaše nisu ubile. U narednih mjesec dana, u partnerstvu sa SNV-om, postavit ćemo još 19 kamena spoticanja, uz još pet na privatnu inicijativu, koji na javnim površinama podsjećaju i educiraju ljude na strahote koje su se događale za vrijeme NDH – naglašava Popović.

Potpredsjednik SNV-a i saborski zastupnik Boris Milošević podsjetio je na tragičnu sudbinu Milinova i njegove porodice. Svetozar Milinov, rođen 1869., došao je u Zagreb iz Velikog Bečkereka (danas Zrenjanin), a židovski trgovac Klajn pomogao mu je da stane na noge.

- Upravo zbog toga mu je životna politika išla u smjeru pomaganja drugima, bez obzira na vjeru i nacionalnost. Do početka 20. vijeka postaje jedan od najuglednijih i najsposobnijih poslovnih ljudi na području Zagreba i okoline. Pomagao je srpsku zajednicu u kojoj je živio. Dao je sagraditi hotel otvoren 1930. kao hotel Milinov, da bi ga 1940. prodao Dubrovačkoj plovidbi, koja ga je preimenovala u Hotel Dubrovnik, i danas jedan od simbola Zagreba. Nakon proglašenja NDH s obitelji je ostao u gradu. Vrlo brzo ustaše su cijelu porodicu zatočile i odvele u Jadovno, otele im stan, novac u banci i trgovačku radnju. Koliko god je stvarao, doprinosio i pomagao, nije mu pomoglo. Sve mu je oduzeto – obitelj, imovina, uspomene, život jer je bio druge nacije i vjere. Izbrisan je iz kolektivne memorije grada. Ovaj kamen je mali, ali neizbrisiv trag u kulturi sjećanja na čovjeka koji je trajno promijenio vizuru glavnog zagrebačkog trga – naglasio je Milošević.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.