D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 27.06.2019, Odšteta od 160.000 kuna nevino zatočenom Srbinu Zvezdanu Milašinu

ZAGREB - Općinski građanski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj se državi nalaže da Zvezdanu Milašinu, Srbinu iz Hrvatske koji je bez valjanih dokaza proveo više od godinu dana u pritvoru, isplati 160.000 kuna odštete i sudskih troškova. I to nakon što mu je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio oslobađajuću presudu.

Pod sumnjom da je u jesen 1991. godine počinio ratni zločin u Doljanima kraj Daruvara, Milašin je uhićen 12. listopada 2015. na graničnom prijelazu Bačka Palanka – Ilok. Kako piše portal Telegram, tada 43-godišnji Milašin, koji se za rata preselio u Novi Sad, a u Hrvatsku se vraćao da produži osobne dokumente, ponavljao je kako nije kriv. Zanimljivo je da je uhićeni od rata u nekoliko navrata dolazio u Hrvatsku i nikada ranije nije imao problema, piše “Portal Novosti”.

U istražnom zatvoru proveo je narednih 466 dana, a Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu teretilo ga je da je kao pripadnik srpske paravojne postrojbe tzv. Teritorijalne obrane 16. rujna 1991. godine s drugim pripadnicima te postrojbe došao u dvorište obiteljske kuće u Doljanima, gdje su zajedno zlostavljali petero civila hrvatske nacionalnosti. U optužnici je stajalo da su im naredili da legnu na tlo te im prijetili vatrenim oružjem. Zatim su ih zatvorili u podrum, gdje je kasnije dovedeno još troje civila, dok je jedna od ranije dovedenih žena i vlasnica kuće izvedena u ljetnu kuhinju. U optužnici, koja je podignuta u lipnju 2016. godine, tvrdilo se da su je Milašin i još jedan nepoznati pripadnik Teritorijalne obrane silovali.

Na suđenju, koje je započelo u siječnju iduće godine, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda saslušalo je troje svjedoka, među kojima i silovanu žrtvu. No kako prilikom prepoznavanja nisu bili sto posto sigurni da je Zvezdan Milašin osoba koja je počinila zločin, sud je donio oslobađajuću presudu koja je postala pravomoćnom 31. svibnja 2017. Lani se Milašin pokušao nagoditi s Republikom Hrvatskom oko odštete, no dogovor nije postignut jer su predstavnici države tvrdili da je njegov zahtjev previsok.

- Ovo suđenje pokazalo je sve nedostatke hrvatskog pravosuđa – dugotrajnost kaznenog postupka, potrebu za daljnjom revizijom starih optužnica, kako bi se izbjegla suđenja bez dostatnih i kvalitetnih dokaza, ali još uvijek i ranjiv položaj žrtve – kaže za Novosti Milena Čalić Jelić, pravnica iz SNV-a koja je pratila ovo suđenje za udrugu Documenta.

– Oštećenica je sudu priložila medicinsku dokumentaciju koja pokazuje da se dugo liječila od traume. Ostvarila je pravo na status civilne žrtve. Njen je iskaz iznesen mirnim, ujednačenim glasom, ali je bio vrlo oskudan opisima. Tijekom sudskog postupka nije imala zakonskog zastupnika, što je praktična posljedica nejasnih nacionalnih propisa iako žrtve seksualnog nasilja imaju pravo na odvjetnika na teret proračuna – dodala je Čalić Jelić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.