D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 28.11.2022, Iživljavanje na Borjanu

Golman kanadske reprezentacije Milan Borjan, rodom iz Knina, bio je izložen sustavnom iživljavanju hrvatskih navijača, na što je reagirao Dinamov igrač Bruno Petković koji je kazao da je i sam puno puta bio izložen vrijeđanju i da je to negativna strana nogometa

Pored globalne rasprave o političkim okolnostima katarskog domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva, dobili smo i mi u regiji svoj prigodni mali ogled. Za metu je poslužio golman kanadske reprezentacije Milan Borjan, inače prvotimac Crvene Zvezde, a rođeni Kninjanin. Borjan je kao dijete 1995. godine napustio rodni grad u izbjegličkoj koloni i ne ustručava se o tome eksplicitno govoriti. Štoviše, ne prihvaća navode da je došao iz Hrvatske, nego kaže da je iz Republike Srpske Krajine i, znao je izjaviti, srpske Dalmacije. Bilo je to sasvim dovoljno da se veliki dio hrvatskih navijača na utakmici Hrvatska – Kanada prošle nedjelje koncentrira primarno na njega.

Iživljavanje u vidu raznovrsnoga psovačkog te izazivačkog skandiranja upotpunjeno je tom prilikom transparentima s crtežima ili markama traktora i porukama tipa „Knin ’95.“, „Oluja ’95.“ i „Ništa ne bježi kao Borjan“. Jer, kanadsko-beogradski golman napustio je zavičaj na obiteljskom traktoru, poput tisuća drugih izbjeglica s tog područja, pa je upravo takvo poljoprivredno vozilo u međuvremenu postalo omiljeni simbol izrugivanja među ekstremistima na ratno-pobjedničkoj strani. No to se rugalačko mahnitanje nije ovaj put zaustavilo samo na Milanu Borjanu, ako znamo da je pozamašna lavina gadosti bila usmjerena prema njegovoj supruzi koja je, naravno, pretrpjela i neizostavnu dozu seksizma. I nije stalo na tribinama, nego su im mobitele zatrpali porukama, dok su naročito njegov broj navijači otvoreno dijelili u najširim krugovima s upravo tom svrhom.

Nešto je slično po društvenim mrežama, inače, doživio još i australski reprezentativac Miloš Degenek, također porijeklom Srbin iz Knina, također dijete iz one iste kolone. On je u vezi s današnjim provokatorima iz Hrvatske imao nešto više sreće, ne samo zato što nije tako politički neodmjeren kao Borjan, nego i zato što se nisu ni susreli s Australijom. Ipak, treba reći da se dio igrača Hrvatske iskazao vrlo pozitivno, pri čemu se kritičkim osvrtom prema vlastitim navijačima istaknuo ponajviše Bruno Petković. „Iskreno, to nije lijepo. Puno sam puta bio u takvoj poziciji u karijeri“, kazao je hrvatski reprezentativac nakon utakmice, „da su me vrijeđali protivnički navijači. To je negativna strana nogometa, ali nekada moraš stisnuti zube i ići dalje.“ S druge strane, hrvatski mediji odigrali su većinom tabloidski, potpaljujući mrzilački žar ili pak tobože suzdržano promatrajući orgijanje.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.