D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 30.04.2023, Hrvati i Srbi upućeni su jedni na druge

Naša je obaveza da svako dijete živi u sredini koja ima vodu i struju, održavane javne puteve i uspostavljen javni prijevoz, poručio je Milorad Pupovac s Velike skupštine SNV-a, na kojoj su bili Ana Brnabić i Andrej Plenković

Sudeći po porukama koje su upućene četvrta Velika skupština Srpskog narodnog vijeća, održana zadnjeg aprilskog dana u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pokazala se kao još jedna prilika za potvrdu jačanja dobrih odnosa dvaju naroda – Srba i Hrvata, jednako kao i dviju država – Hrvatske i Srbije.

Aklamacijom je prihvaćena Deklaracija o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj u kojoj se podsjeća na istorijat zajednice, ističu zadaci koji predstoje u narednih pet godina, ali i upozorava na loše uslove u velikom broju sredina u kojima žive Srbi.

Na skupu je, uz čelne ljude Vlade i Sabora RH, kao i delegaciju Srbije na čelu s premijerkom Anom Brnabić, bilo oko dvije hiljade 2.000 delegata – vijećnika i predstavnika srpske nacionalne zajednice iz više od 150 općina, gradova i županija, kao i predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj, hrvatske manjine iz Srbije te niza institucija, diplomatskog kora i javnih ličnosti.

- Tradicija i naše djelovanje počivaju na ideji zajedničkih sloboda i življenja - rekao je u svom govoru predsjednik SNV-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac, ističući da je trajna obveza srpskih manjinskih vijeća i organizacija razvoj sredina u kojima žive, posebno u najmanje razvijenim općinama.

- Naša je obaveza da svako dijete živi u sredini koja ima vodu i struju, održavane javne puteve i uspostavljen javni prijevoz, da budu što manje razlike između Korenice i Lapca ili Gospića i Gračaca. Država i obrazovni sustav trebaju raditi na destigmatizaciji, razvijanju školskih programa koji će ići prema djeci koja će, uz učenje srpske političke povijesti, stjecati vještine odgovornih i angažiranih članova društva – kazao je Pupovac i istaknuo značenje kulturno-umjetničkih programa u tim sredinama i potrebu jačanje učenja srpskog jezika i ćirilice.

Naveo je da je Deklaracija velikim dijelom posvećena ljudima koji iz različitih razloga žive u strahu od svog identiteta i u bojazni od slobodnog izjašnjavanja.

- Govor netolerancije i govor mržnje, kao i otvoreno manifestiranje neprijateljstva prema SPC-u, političkim predstavnicima Srba, ćiriličnom pismu i sjećanju na historijsko stradanje Srba u vrijeme NDH, ozbiljni su izvori njihovih strahova, osjećaja neslobode i iskazivanju pripadnosti srpskom narodu – istaknuo je i naglasio da će SNV učiniti sve što je moguće kako bi ti strahovi bili prevladani.

- Hrvatska vlada, koja u srpskoj manjini ima stabilnog partnera, u zadnjih sedam godina ostvarila je napredak u rješavanju pitanja civilizacijskog standarda - rekao je premijer Andrej Plenković, ističući da je za vrijeme njegovog mandata Hrvatska krenula rješavati neka rezidualna pitanja koja su ga na početku vrlo iznenadila, s obzirom da je očekivao da su davno riješena.

- Dogovorili smo elektrifikaciju, uređenje vodne i komunalne infrastrukture, snaženje obrazovnog sustava, zaštitu kulturnih prava i političko sudjelovanje na svim razinama. No, imamo još puno zadataka pred sobom – rekao je premijer i pozvao predstavnike srpske zajednice da zajedno grade otvoreno i tolerantno društvo

- Srbi su dali veliki doprinos u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, među kojima su ulazak u eurozonu i schengenski režim od ove godine – naglasio je Plenković.

Po riječima premijerke Srbije Ane Brnabić, odnosi između dvije zemlje opterećeni su brojnim pitanjima, ranama i nepovjerenjem, ali se čini da su ove godine uspjeli napraviti važan iskorak.

- Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojim pitanjima, nerazumijevanjima, neslaganjima, dubokim ranama i velikim nepovjerenjem, toliko da niti jedan naš posjet Zagrebu ili bilo koji posjet hrvatskih dužnosnika Srbiji, nije bio samo običan posjet već uvijek nešto više od toga. Zato želim da to budu samo obični posjeti, da budu češći i redovitiji i da ne bude svaki od njih negativan ili neprijateljski simbol, već uobičajeni radni dan koji ćemo iskoristiti za razgovor o svim otvorenim pitanjima i temama koje su važne za budućnost – istaknula je Brnabić.

- Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji igraju ogromnu ulogu u uspostavljanju boljih odnosa i povjerenja, naročito od Deklaracije o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su 5. januara potpisali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi Srbije Tomislav Žigmanov i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Očekujemo i radit ćemo na tome da se ove godine održe političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova naših dviju zemalja – rekla je Brnabić i susret s Plenkovićem prije skupštine ocijenila konkretnim i konstruktivnim.

- Razgovarali smo o projektima kao što su ponovna uspostava željezničkog prometa između Beograda, Zagreba i Ljubljane te se dotaknuli svih otvorenih pitanja, koliko god bila teška i emotivna. Hrvati i Srbi upućeni su jedni na druge u svom višestoljetnom trajanju – naglasila je i dodala da dva naroda jesu i moraju biti jamac mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dijela Evrope.

Po riječima predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić, dva naroda dijele sličnu sudbinu.

- Mi smo kao spojene posude, ako se poveća dobro jednima, i drugi to osjete, ako se izlije žuč, također, a ako se bude prelijevalo samo dobro, naše zemlje bi mogle osjetiti kako su manjine zaista poseban začin. Za to nije puno potrebno: kontinuirani bilateralni susreti na vrhu, cjelovita politička participacija, konstruktivne politike priznanja, redovite vijesti na javnom servisu, borba protiv govora mržnje, nezapriječeno i kvalitetno obrazovanje te slobodno izjašnjavanje – rekla je i čestitala SNV-u za dostignuća tokom 25 godina.

Nakon Skupštine neki od učesnika odgovarali su na pitanja novinara.

– Predstavnici Hrvata u Srbiji ohrabreni su porukama premijera Hrvatske i Srbije koji odgovorno pristupaju otvorenim pitanjima – rekao je Žigmanov i dodao da je hrvatski premijer prihvatio poziv da u drugoj polovini juna posjeti hrvatsku zajednicu u Srbiji, a osim HNV-a, kao krovne institucije u Srbiji, jedan od domaćina bit će i predsjednica vlade.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.