D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 30.05.2018, Referendum protiv manjinskih prava – eliminator manjina

ZAGREB - Cilj inicijative Narod odlučuje je eliminacija društvenih grupa i isključivanje manjina iz političkog odlučivanja, rečeno je na tribini “Referendum protiv manjinskih prava”, održanoj u prostorijama Privrednika. Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević podsjetio je da je inicijativu za smanjivanje prava manjinskih zastupnika lani najavio Anto Đapić i da je bilo pitanje vremena kad će se početi skupljati potpisi za referendum koji bi doveo do toga.

- U Saboru je 1992. od 138 zastupnika bilo 18 “manjinaca”, od toga 13 Srba – rekao je Milošević i podsjetio da je politika Hrvatske prema manjinama bila nekonzistentna jer su manjine tek 2013. na lokalnoj razini ostvarile punu zastupljenost prema broju stanovnika.

Po njegovim riječima, čak i ako neka od predviđenih pitanja budu oborena na Ustavnom sudu, šteta je učinjena već samom inicijativom. Srbi i druge manjine su već stigmatizirani, a pitanje je tko će u tako stvorenoj atmosferi, na izborima uzeti manjinski listić umjesto građanskog, čime se odaziv manjina dodatno smanjuje. Milošević je ustvrdio da se jedino SDSS u pitanjima obrazovanja, obnove i reelektrifikacije bori za prava Srba kao nacionalne manjine, jer velike stranke nisu za to pokazale nikakav interes, prenosi “Portal Novosti”.

Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu ukazala je na zloćudnost stava da će, ako se Srbima onemogući odlučivanje, javnost prema njima imati manje odiozan stav. Mobilizacija stanovništva protiv manjinskih prava počela je nakon ulaska Hrvatske u EU, dok se Hrvatska prema “vani” zalaže za prava koja se u državi krše.

- Jačaju ideje populizma i stvaranje “drugačijih” unutar društva: Roma, Srba, nekatolika i pripadnika LBGT populacije – rekla je Petričušić.

Igor Peternel iz nekad uglednog HHO-a, koji osobno podržava referendum, pokušao je objasniti zašto bi predložene izmjene bile dobre.

- Ne borim se za smanjenje ljudskih prava, smatram da se manjinama moraju dati sredstva za kulturu i obrazovanje, pa čak podržavam izlaženje Novosti – rekao je Peternel.

Prijedlog smanjenja broja manjinskih zastupnika i njihovih prava pokušao je objasniti malim postotkom birača na manjinskim listama. Milošević mu je odgovorio da su srpski zastupnici dobili jednako, pa i više glasova nego zastupnici s građanskih lista.

- Smatram da je postojeći sustav koji omogućava političku trgovinu duboko koruptivan i da u tome sudjeluju većina i manjine – rekao je on.

Prisutnima su podijeljeni primjerci Biltena SNV-a Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima 2017.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.