D.I.C. Veritas

Portal SNV, 07.03.2017., Pupovac: Antićiriličnu zamijenila je antisrpska kampanja

ZAGREB - Došli smo do točke na kojoj zbog fenomena govora mržnje, revizionizma i poziva na diskriminaciju moramo braniti temelje vrijednosti Ustava, rekao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac na predstavljanju Biltena SNV-a pod nazivom “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2016”.

Kako je objasnio novinar Saša Kosanović, SNV i SDSS su na osnovi prijava građana i objava u medijima zabilježili 331 slučaj nasilja i drugih oblika poticanja na diskriminaciju prema Srbima u Hrvatskoj. Rekao je da to predstavlja porast od 57 posto u odnosu na 2015. godinu.

Bilten je podijeljen na pet tematskih cjelina: elementi historijskog revizionizma, govora mržnje ili širenja etničke netrpeljivosti u javnom prostoru te u izjavama i postupcima javnih osoba; verbalne prijetnje i uvrede; fizički napadi; oštećenje, uništenje i krađa imovine.

- Pored ulica 26 gradova i mjesta u kojem smo zabilježili grafite kojima se prijeti Srbima, zabilježili smo i slučajeve skrnavljenja pravoslavnih crkava. Slični slučajevi nedavno su se pojavili u Sinju i Bjelovaru, gdje je oštećen zaštićeni spomenik kulture – rekla je Tamara Opačić, autorica Biltena.

U Biltenu se nalaze i uvrede sa sportskih terena koje i dalje slove kao mjesto za prosipanja mržnje, kao i govor mržnje i diskriminatorni sadržaji koje proizvodi dio medija, među kojima i HRT.

- Ono što nas najviše brine jeste da smo u prethodnoj godini zabilježili najveći broj fizički napadnutih osoba, ukupno 16. Pored gostujućih sportaša i sudionika antiratnog skupa, koji je uoči godišnjice Oluje održan u Zagrebu, zabilježili smo i napade na osobe starije životne dobi, od kojih su dvije umrle od posljedica napada – dodala je ona.

Tamara Opačić se osvrnula na napad na Jovana Matijevića, mladića koji je zbog svoje nacionalnosti proljetos pretučen u Okučanima, ali ga je policija zajedno s napadačima prijavila zbog kršenja javnog reda i mira.

- Zabilježili smo i rekordan broj izjava ili postupaka javnih osoba koje su otvoreno promovirale ustaštvo, koristile govor mržnje ili druge oblike jezičnog nasilja. Na listi su predstavnici državnog vrha, ministri, saborski zastupnici raznovrsnih političkih boja, ali i dio katoličkog klera – rekla je.

Lani je za razliku od 2015. godine bilo mnogo više prijetećih i uvredljivih poruka putem pošte, e-maila i društvenih mreža, ukupno 62. Najveći broj njih bio je upućen SNV-u i redakciji “Novosti”. Posebno zabrinjava što je u lani zabilježen dosad najveći broj javnih okupljanja i uličnih akcija kojima se pozivalo na progon Srba i oduzimanje njihovih prava zagarantiranih hrvatskim Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

- Osim zakonom zabranjene retorike, isticalo se i neprimjerene simbole, najčešće s oznakama iz perioda NDH. Mnoga od njih održana su i s ciljem poricanja, opravdavanja ili znatnog umanjivanja zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, a najveći broj takvih događaja prošao je bez ikakve reakcije represivnog aparata i ostalih nadležnih državnih institucija – rekla je autorica, navodeći brojne primjere takvih akcija, te naglasivši da se danas neke stvari ne sankcioniraju u odnosu na period od prije dvije ili tri godine.

Milorad Pupovac je rekao da o spomenutim činjenicama govori s nelagodom iz dva razloga.

- Prvo, što dio javnosti neće u sve to povjerovati, jer dolazi od mene, SNV-a, Srba. Još ozbiljniji je razlog što nakon više od 25 godina političkog djelovanja moram konstatirati da ovu vrstu erupcije mržnje, poziva na diskriminaciju i stvaranja antimanjinske atmosfere doživljavam kao svojevrsni poraz svih nas koji smo od kraja 80-ih do danas zagovarali demokratske vrijednosti i uređeno društvo – rekao je.

Pupovac je objasnio da SNV ovaj izvještaj izrađuje godišnje jer želi da se svi fenomeni zabilježe i predstave da bi se društvo moglo suočiti s njihovim karakterom i dimenzijama te vidjeti njihovu konkretnost.

- Ovo nije 330 izoliranih slučajeva, ovo je 330 prostora iza kojih se nalaze na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati i registrirati i mnogo obimnijoj ekipi od one s kojom raspolaže SNV. Ne radi se o izoliranim slučajevima, kao što to kažu predstavnici države. Radi se o fenomenu koji se širi i koji je s margina ušao u javni prostor, a što se ne može ticati samo jedne manjine, već društva u cjelini – objasnio je predsjednik SNV-a i dodao da je Bilten tu da bi se ukazalo i na posljedice takvog stanja društva.

- Na jednoj strani su Ustav, proklamirane politike i poruke najviših predstavnika države, a na drugoj proces koji ide protiv temeljnih ustavnih vrijednosti. U takvim okolnostima je vrlo teško provoditi oficijelnu politiku i politiku prema manjinama. Posljedice po pripadnike srpske zajednice su dodatno proširivanje straha i osjećaja nesigurnosti u pogledu slobode izražavanja, izricanja identiteta, vjeroispovijesti i ostvarivanja zakonskih prava na školovanje na svom jeziku i pismu. Za nas koji smo predstavnici Srba to znači sužavanje prostora za djelovanje, jer je zbog toga mnogo teže raditi na konkretnim pitanjima povratka, stambenog zbrinjavanja, reelektrifikacije, razvoja i školovanja – rekao je Pupovac i objasnio da državne institucije i dalje u najvećoj mjeri ne prepoznaju govor mržnje.

- Očekujemo da ovaj val mržnje bude upozorenje onima koji su zaduženi za stabilnost ustavnog poretka i zaštitu zakonitosti. Nakon zatišja oko izbora i očekivanja da će se mržnja prestati širiti, samo dva mjeseca kasnije ovaj se fenomen opet pojavio u našem društvu. Antićiriličnu kampanju zamijenila je antisrpska, pri čemu se prijetnjama i napadima na Srbe narušavaju dostignuća koja su godinama stvarana i koja su zemlju učinila stabilnom – zaključio je on.

Odgovarajući na pitanja brojnih novinara, Pupovac je naglasio da pozdrav “Za dom spremni” ne može biti kažnjiv samo ako se koristi u filmu ili kazališnoj predstavi, te je izrazio očekivanje da će Vlada, Sabor i mediji svojim djelovanjem moći smanjiti razinu netolerancije. Na pitanje na koji način bi se trebalo riješiti pitanje sporne ploče u Jasenovcu, predsjednik SNV-a je poručio da bi ustaški pozdrav trebalo izbrisati, a organizacije koje ga imaju u svom grbu preregistrirati.

 

Bilten u cijelosti možete pročitati na linku.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.