D.I.C. Veritas

portal53.hr, 04.12.2018, Dovršeno kriminalističko istraživanje za djelo ratnog zločina u Glini

SISAK – Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koje je 20.rujna 1991.godine počinjeno u Glini, kazao je na danas održanoj konferenciji za medije Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

„Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je tada 43-godišnjak kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija takozvane SAO Krajine, bio ovlašten postupati prema zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije, kao i zapovijedati Vojnoj policiji. Koristeći te ovlasti i pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin, izveo je iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatske vojske, tada 37-godišnjeg Borislava Litrića, 46-godišnjeg Janka Kaurića, 57-godišnjeg Antu Žužića i 62-godišnjeg Milana Litrića. Prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije tri pripadnika Teritorijalne obrane Glina, umjesto u Knin, odveo ih na brdo Pogledić u Glini. Kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio je dvojici pripadnika Vojne policije Teritorijalne obrane Glina, tada starih 33 i 37 godina te drugim za sada nepoznatim pripadnicima, da usmrte dovedene ratne zarobljenike, što su učinili hicima iz vatrenog oružja, također kršeći pravila međunarodnog prava“, rekao je Pešut.

Dodaje kako su tijela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana 1996.godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić. Trojica osumnjičenih, danas 70,64 i 60-godišnjak su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske. Pešut također dodaje kako je policija protiv njih podnijela odgovarajuću kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Voditelj službe kriminalističke policije Igor Pasanec je kazao kako su ovo istraživanje proveli u suradnji sa Županijskim državnim odvjetnikom u Sisku i Zagrebu. „Kao što vidite ova Policijska uprava se intenzivno bavi rješavanjem ratnih zločina koji su nacionalni, regionalni, ali i strateški prioritet ove Policijske uprave, a rezultat toga je dovršeno ovo krim istraživanje. Radi se o složenom krim istraživanju koje iziskuje dodatan rad, uzrokovano dodatnim poteškoćama, dokumentacijom koja je uništena, nedostupnim svjedocima, pa to samo inicira da se tako dugo i dugotrajno radi po tom predmetu da bi se prikupili adekvatni dokazi da možemo prijaviti ljude koji su počinili taj zločin“, zaključio je Pasanec te dodaje kako su za trojicom optuženih raspisane tjeralice, a za jednim čak i međunarodna tjeralica.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.