D.I.C. Veritas

Radio Dunav, 02.05.2017., U Crkvi Svetog Marka u Beogradu juče je služen parastos povodom 22 godine od srpskog stradanja u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu juče je služen parastos povodom 22 godine od srpskog stradanja u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”, nakon čega su u Tašmajdanskom parku položeni venci na spomenik Srbima stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, govoreći o događajima od pre 22 godine, napomenuo je da je Zapadna Slavonija bila sa tri strane okružena hrvatskim snagama, te da je jedina odstupnica ka Republici Srpskoj bio most na Savi koji je predstavljao most spasa.

“Pošto su Hrvati ostavili tu odstupnicu, ljudi su bežali peške, kamionima, traktorima. Pre toga su pripadnici Unprofora već bili upozoreni i oni su se sklonili, a ostavili su Srbe na milost i nemilost”, rekao je Štrbac.

Dodao je da su hrvatske snage bombardovale srpsku kolonu dok se povlačila prema Mostu spasa, pa čak i kada je prešla u Republiku Srpsku. Bio je to pravi masakr”, rekao je Štrbac i istakao da za ove zločine do sada niko nije odgovarao.

Štrbac je dodao da je bilo nekih pokušaja 2006., 2008., 2011. i 2012. godine, ali da su ti slučajevi odbačeni ili se još nalaze u predistražnoj fazi.Zbog ratnih zločina počinjenih u akciji Bljesak i Oluja Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je preminuo 1999. godine.

U aprilu 2001. haški istražioci saslušali su bivšeg načelnika GS Hrvatske vojske Petra Stipetića, ali je on nakon sprovedene istrage oslobođen sumnji za zločine počinjene tokom akcija Medački džep, Bljesak i Oluja. Haški istražioci su, takođe, saslušali više osumnjičenih hrvatskih oficira, ali protiv njih nisu podignute optužnice.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.