D.I.C. Veritas

Republika, 16.08.2018, Zašto bivši čelnik NATO toliko mrzi Srbe: SOLANA SA USTAŠAMA DELIO ĆELIJU

Nekadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana iz dna duše mrzi Srbe, a tom mržnjom zadojio se u španskom zatvoru sedamdesetih godina prošlog veka, kada se združio sa ustaškim teroristima.

Čovek koji je kao generalni sekretar NATO 1999. godine izdao nalog da otpočne zločinačko bombardovanje SR Jugoslavije petnaestak godina pre toga delio je ćeliju sa ustaškim teroristima.

POČASNI VOD

Solana je, naime, kao radikalni levičarski disident koji se borio protiv Frankovog režima nekoliko puta osuđivan na zatvorske kazne, a jednu od njih služio je u zatvoru u Madridu. Tamo se, deleći istu ćeliju, sprijateljio sa članovima terorističke grupe poznatog hrvatskog ustaše Mire Barešića. Ta grupa je u aprilu 1971. u atentatu likvidirala ambasadora SFRJ u Stokholmu Vladimira Rolovića.

Karan: Gledao sam ustaški film u kojem se otkrivaju veze Barešićeve grupe i Solane

Solana je u zatvor dospeo kao član ilegalne španske Socijalističke radničke partije, a podaci o njegovom druženju sa ustašama mogu se naći u dokumentarnom filmu snimljenom po knjizi “Hrvatsko revolucionarno bratstvo – rat prije rata“, koju je napisao sekretar ustaškog Počasnog blajburškog voda, inače deklarisani ustaški ubica Božo Vukušić.

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan jedan je od retkih koji je imao priliku da pogleda ovaj film kad su ga zaplenile naše službe.

- Miro Barešić i njegova ustaška ekipa prikazani su u tom dokumentarcu kao veliki heroji i borci za slobodu. Dobro se sećam da se u jednom delu govori o tome kako su članovi te terorističke grupe bili u zatvoru zajedno sa Havijerom Solanom. Jasno se navodi da se s njima tamo sprijateljio i svakodnevno vodio političke razgovore na temu borbe za nezavisnu Hrvatsku. Zbog toga i ne čudi toliko izražena Solanina mržnja prema Srbima, koja je došla do punog izražaja za vreme NATO agresije – objašnjava Karan.

OTMICA AVIONA

Predsednik Veritasa Savo Štrbac kaže da nije direktno upoznat sa druženjem Solane i ustaša, ali da ga ne čudi povezanost španskog diplomate i ustaške emigracije.

Štrbac: Ne čudi me da su razmenjivali ustaške ideje

- Barešić je u to vreme bio svetski poznati terorista koji se u španskom zatvoru zadesio posle skandalozne otmice aviona švedske kompanije SAS. Otmičari su u zamenu za puštanje putnika tražili Barešićevo oslobađanje. Otetim avionom Barešić i otmičari su odleteli u Frankovu Španiju, gde su se predali tamošnjim vlastima. Španske vlasti su Barešića pustile posle samo 18 meseci zatvora. Znajući da je Solana više puta bio po zatvorima, nije isključeno da su tamo razmenjivali ustaške ideje – navodi Štrbac.

 

Goran MITROVIĆ

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.