D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 17.05.2020, Штрбац: Да није било вируса короне, сви из Загреба и Сарајева били би у Блајбургу

Директор Документационо информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је да би, да није било вируса корона, сви из Загреба и Сарајева као и увијек отишли у Блајбург.

Штрбац је напоменуо да се сломом фашизма у Југославији очекивало да се квислинзи у тадашњој држави предају, али да су неки наставили пут према Аустрији са намјером да се предају савезницима.

- Они нису сви побијени. Неки су ишли на тај пут пјешке кроз Словенију, Војводину, до Македоније чак. Пролазили су кроз мјеста која су страдала у Другом свјетском рату и народ је излазио, исцрпљивао их глађу, батинао их и страдало их је доста у тим колонама – рекао је Штрбац за Телевизију “Пинк”.

Он је подсјетио да је Сабор Хрватске 1995. године преузео покровитељство над манифестацијом у Блајбургу.

Историчар Момчило Диклић указао је да Хрватско издваја више средстава за обиљежавање Блајбурга него што то ради за борбу против антифашизма.

- Хрватска је већинским дјелом учествовала на страни фашиста. Данашњој Хрватској и Католичкој цркви окосницу чини режим НДХ Анте Павелића. То је стварно, а формално није тако, јер у документима као што је Устав они се позивају на антифашизам – рекао је Диклић.

Према његовим ријечима, Хрвати покушавају да обману свијет “али се види њихова права оријентација”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.