D.I.C. Veritas

rs.N1 Zagreb, 11.04.2017., Natpis “Ubij Srbina” na obeležavanju dana NDH?

Policija proverava je li se u centru Zagreba zaista na dan osnivanja NDH okupila poveća grupa profašističke mladeži, noseći transparente s ustaškim simbolima, natpisom “ubij Srbina” i nacionalističkom zastavom s prvim belim poljem na šahovnici. Da se to dogodilo upravo u ponedeljak uveče, dokazuju i snimci prenosa s trga.

Društvenim mrežama, naime, kruže fotografije na kojima oni poziraju salutirajući nacističkim pozdravom. Na transparentima su se mogli videti i stihovi iz pesme “Duh ratnika” Marka Perkovića Thomspsona, koje njegovi obožavatelji često povezuju uz granice Velike Hrvatske, navodi Antifašistički vjesnik, koji piše i kako je sve ovo prošlo bez obaziranja policije.

No, u odnosima s javnošću zagrebačke Policijske uprave navode da oni proveravaju da li se to uistinu desilo: „Bilo bi neverovatno da to niko nije primetio i dojavio. Prema našim saznanjima to se nije dogodilo jučer, ali mi sada pregledavamo sve, ne samo kamere”, kazala je za N1 zvaničnica odeljenja za odnose s javnošću PU Zagreb.

“Skupina ustaša je došla na Trg Republike, razvila ustašku zastavu, istaknula simbol zločinačke organizacije – ustaša – i istaknula natpis – ‘Ubiji Srbina’. Sve je to posmatrala policija, snimala kamerama… i sve bez reakcije”, navodi jedan građanin, dodajući da policija ima svoje kamere na tom prostoru, a i svi ostali koji rade direktan prenos s Trga bana su dužni dati policiji snimke na uvid.

Na pitanje da li je tačno da u svakom trenutku nadziru trg, iz PU Zagreb odgovorili su da im to nije prijavljeno „i nismo dobili tu informaciju sve dok se nije pojavila u medijima. Moramo proveriti apsolutno sve”.

Međutim, Antifašističkom vjesniku su se javili čitatelji koji navode da se itekako radi o događaju koji se odigrao u ponedeljak uveče, a tu tvrdnju dokazuju snimkom prenosa s glavnog zagrebačkog trga.

 

N1 Zagreb

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.