D.I.C. Veritas

RSE, 29.05.2023, Na granici sa Srbijom uhapšen osumnjičeni za ratno silovanje u Zvorniku

Granična policije Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsila je na graničnom prelazu sa Srbijom Borislava Gligorevića, osumnjičenog za ratni zločin silovanja na području Zvornika.

Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu kod Zvornika, državno tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine za vrijeme dok je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, 1992. godine.

“On se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dvije žene, koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima”, navodi Tužilaštvo BiH.

Nakon što se došlo do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan BiH, za njim je raspisana potraga, te je u petak, 26. maja, uhapšen prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Tužilaštvo je do Suda BiH zatražilo određivanje pritvora.

Na području Zvornika, na istoku BiH, počinjen je jedan od najvećih zločina tokom rata, kada je veća grupa muškaraca Bošnjaka iz nekoliko mjesta oko Zvornika, njih više od 700, zatvorena u Tehničko-školski centar Karakaj na graničnom prijelazu sa Srbijom.

Ubijeno je više od 400 stotine osoba na dvije lokacije, a tijela su naknadno pronađena u masovnim grobnicama.

I dalje se traga za oko 400 osoba nestalih s područja opštine Zvornik.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.