D.I.C. Veritas

RSE, 29.08.2019, Zurof: U Hrvatskoj umanjuju, u Srbiji uvećavaju broj žrtava Jasenovca

Osnivanje Memorijalnog kompleksa na prostoru nekadašnjeg logora za Jevreje Staro sajmište u Beogradu, konačno se bliži realizaciji, rekao je u Beogradu Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima.

Komisiju za Memorijalni kompleks Staro sajmište 2014. godine osnovala je Skupština Grada Beograda.

Nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Zurof je rekao da je najpre potrebno usvojiti zakon o tome i da se nada da će se predlog tog zakona uskoro naći pred parlamentom Srbije.

„Prva tema o kojoj sam razgovarao sa predsednikom Vučićem jeste Memorijalni centar nekadašnjeg logora za Jevreje na Starom sajmištu. Izgleda da je konačno izvesno da je blizu prvi korak za postavljanje tog kompleksa. Zadovoljan sam što mogu da vam kažem da će se to dogoditi, ali najpre o tome mora da se donese zakon. U parlament Srbije predlog tog zakona stići će, nadam se, u novembru mesecu“, rekao je direktor Simon Vizental centra.

Istakao je da će u postavljaju Memorijalog centra Staro sajmište aktivnu ulogu imati Jevrejska zajednica u Srbiji i da će Srbija iz budžeta nameniti posebna sredstva koja će preneti Ministarstvu kulture za postavljanje tog kompleksa.

Zurof je govorio i o sukobu unutar Jevrejske zajednice Beograda i Srbije izrazivši podršku aktuelnom rukovodstvu, koje je, kako je rekao, izabrano na legalnim izborima.

Ukazao je i na tendencije propagandističkog uvećavanja, odnosno, umanjivanja broja žrtava holokausta i genocida u postkomunističkim zemljama. Kad je reč o regionu Balkana, ukazao je na politički motivisano umanjivanja broja žrtava u koncentracionom logoru Jasenovac, što se, kako je istakao, čini u Hrvatskoj, ali i na enormno uvećavanje njihovog broja kad je reč o Srbiji.

„Ja sam pre svega istoričar i doktorirao sam na istoriji holokausta. Ono što vidim u istočnoj Evropi, posebno na Balkanu, jeste katastrofa. To je uvreda za žrtve i nešto što se radi iz čisto političkih motiva“.

Uvreda je za žrtve brojka od oko 50 000 žrtava logora Jasenova koja se navodi u Hrvatskoj, ali je daleko od istorijske istine i brojka od 700 000 žrtava u Jasenovcu kojom su baratale komunističke vlasti u Srbiji, a kojoj se i danas operiše.

Upitan šta o broju žrtava Jasenovca kažu podaci njegovog centra, Zurof kaže da niko nije ustanovio tačnu brojku, te da se može govoriti samo o procenama, a da njihove procene upućuju na verovatnu brojku od 100 000 žrtava u logoru Jasenovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.