D.I.C. Veritas

RT Balkan, Tanjug, 08. 12. 2023, Odalović: Trećina nestalih u sukobu u bivšoj SFRJ su Srbi, u mrtvačnicama 9.700 neidentifikovanih

Srpske žrtve su po drugi put nakon ratova diskriminisane na prostoru bivše Jugoslavije, poručio predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da je tri četvrtine osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji pronađeno, ali da se još traga za njih 9.767, od čega su trećina Srbi.

Na konferenciji za novinare povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, koju je organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Odalović je rekao da porodice nestalih znaju da je još oko 4.000 neidentifikovanih tela u mrtvačnicama širom bivše SFRJ.

“I niko ne zna čija su. A mi tražimo 9.767 nestalih lica. Ako bi svi oni bili iz sukoba, bilo bi rešeno skoro polovina slučajeva. Ali institucije ne funkcionišu”, rekao je Odalović.

Podsetio je da su nestali na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i na prostoru Kosova i Metohije i da su tamo grobnice, mrtvačnice i arhive, a da oni često pokušavaju da prebace odgovornost na Srbiju.

“Tamo su nadležna tela koja se bave istragama, tamo su nadležna tela koja procesuiraju, tamo su instituti i sve ono što bi trebalo da da neki odgovor”, poručio je Odalović.

Istakao je da su okruženje i atmosfera u njemu zaista takvi da srpske žrtve nisu tema i zločini nad Srbima se nisu desili, te da nema volje za rešavanje tog pitanja i da je to najstrašnije u svemu.

Kako je istakao, trećina nestalih na području bivše SFRJ su Srbi.

On je zapitao koliko se tela nalazi u mrtvačnicama u BiH i da li uopšte znamo gde su sve sahranjeni Srbi u Sarajevu i Tuzli.

“Ne možemo da se pomirimo s time da je odnos prema srpskim žrtvama takav. Ćuti se. Samo se koriste događaji da se Srbi označe da su zločinci, da su oni krivi, da su oni uradili ovo, da su oni uradili ono”, rekao je Odalović.

Što se Srbije tiče, istakao je da naša zemlja u vezi sa tim nema ni jedan problem.

“Ako bilo ko, sa bilo kog prostora, uputi zahtev na institucije koje se bave traženjem nestalih lica, da izvršimo sve pretrage na nekom delu teritorije Srbije, mi ćemo to uraditi”, rekao je Odalović.

On je apelovao na sve na prostoru bivše SFRJ da se ne bave politikom već da je problem nestalih lica civilizacijsko i humanitarno pitanje.

“Kada bi se vratilo to na to, onda bismo mi imali mnogo više šta da vam kažemo i o istini, i o pravdi, i o svemu onome što vas tišti, ali i sada vas najviše tišti da ne postoji informacija šta je sa vašim najmilijim”, poručio je Odalović predstavnicima udruženja nestalih i kidnapovanih.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić istakao je da je u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije pitanje nestalih predmet političkog obračunavanja koje se posmatra kroz političku prizmu.

“Naročito je to reč u vezi s srpskim žrtvama. Moram da kažem da su srpske žrtve po drugi put nakon ratova diskriminisane na prostoru bivše Jugoslavije i na prostoru BiH, pre svega Federacije BiH, na prostoru Hrvatske i na prostoru teritorije Autonomne Pokrajine KiM”, poručio je Čelić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.