D.I.C. Veritas

РТВ, Недељник, Танјуг, 04.08.2019, Црна Гора опет шаље представника на “прославу Олује”

Црна Гора планира да и ове године пошаље свог представника који ће са хрватским властима “прослављати” војну акцију Олуја у којој је своје домове морало да напусти више од 250.000 Срба, пише “Блиц”.

Потврда да ће се то десити стигла је из Министарства спољних послова Црне Горе, и то као одговор на посланичко питање посланику Демократског фронта у црногорској скупштини Јовану Вучуровићу.

У складу са уобичајеном дипломатском праксом, а поготово између савезника унутар НАТО, дипломата из амбасаде биће и ове године присутан на догађају, порука је црногорског МСП-а.

На информацију о учешћу црногорског представника на обележавању “Олује” реаговао је посланик који се и интересовао за ову одлуку.

“Присуствовати скупу на коме се славе етничка чишћења, усташки злочини у “Олуји”, “Бљеску”, Медачком џепу и другим је понижавајуће за Црну Гору. Тамо пева један Томпсон и њему слични, славећи идеологију из Другог светског рата која је побила милион Срба, Рома и Јевреја. Славе се и они који су побили наше људе из никшићко-шавничке групе у сплитској “Лори” на најмонструознији начин”, рекао је Вучуровић.

Како Саво Штрбац из Докуменатационо-информативног центра Веритас наводи, ово је непримерен потез званичника Црне Горе.

“Скандалозан потез у сваком случају, а такође, је овако нешто непримерено јер су управо Србија и Црна Гора чиниле исту државу у време рата. Хрватска је тужила СРЈ за геноцид, а Црна Гора је била део те исте државе. Чини ми се да је циљ оваквог потеза јасан, а то је улагивање и додворавање Хрватској чији им је глас потребан за улазак у Европску унију. Сви знамо да су Црногорци били жестоки ратници у том рату нарочито у подручју југа Хрватске , а сад иду на облежавање “дана победе” – рекао је за “Блиц” Штрбац.

Иако црногорски званичници своју одлуку правдају чињеницом да је Црна Гора самостална и суверена држава, Штрбац сматра да то ипак са моралне тачке гледишта није исправно према Србији.

“Неспорно је да су они сада суверена и самостална држава и тако и иду у Хрватску. Имају право да раде шта хоће, а и Србија им ниста не може забранити, али ово је питање више колико је то морално и колико је то братски према Србима са којима су били заједно у току рата, а и после рата”, каже Штрбац.

Ово ће бити друга година заредом да Црна Гора шаље некога да у њено име присуствује овом догађају, коме се одазива ретко ко из региона, а још мање из Европе, напомиње “Блиц”.

Црна Гора је прошле године на обележавање годишњице “Олује” у Книну послала пуковника Ивана Машуловића из Никшића, који је тада био на функцији војно дипломатског представника – изасланика одбране у Хрватској.

Тада је објашњено да је он у Книну боравио на позив домаћина, “у складу са уобичајеним дипломатским протоколом”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.