D.I.C. Veritas

РТРС, 02.06.2015., Марић изручен Хрватској

Хрватски ратни ветеран Вељко Марић, који је у Србији служио затворску казну због ратног злочина, изручен је Хрватској на граничном прелазу Бајаково. Министар правосуђа Орсат Миљенић оценио је да је ово “добар корак” који ће допринети да односи Хрватске и Србије буду бољи.

Апелациони суд је одлучио да Вељко Марић, који је у Београду осуђен на 12 година затвора због ратног злочина у хрватском селу Растовац 31. октобра 1991. године, може да настави издржавање казне у Хрватској.

Суд је преиначио решење Вишег суда у Београду којом је била одбијена молба хрватског Министарства правосуђа за Марићев премештај.   

Како су навели хрватски медији, Марић је стигао у истражни затвор у Реметинцу.

Испред затвора га је дочекало десетак ратних ветерана, који су развили хрватску заставу и транспарент са натписом “Вељко Марић – чекамо те, волимо те”.

Марићева супруга Маријана је за телевизију РТЛ изјавила да је срећна због доласка супруга у Хрватску, али је додала да је њиховој деци “тешко објаснити зашто тата не долази кући”, пренео је портал Indeks.hr.

Додала да се са супругом последњи пут чула јутрос када се када се још није знало да га само пар сати дели од изручења у Хрватску.

Према њеним речима, њен супруг био у јако лошем здравственом стању и да очекује да ће у Хрватској имати адекватну лекарску негу.

Хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић рекао је раније да ће се са Вељком Марићем, када стигне у Реметинец, поступати као са сваком осуђеном особом.

“Након дијагностике биће упућен на издржавање казне у један од хрватских затвора”, рекао је Миљенић у Сабору, преноси Танјуг.

Према његовим речима, процес изручења “дуго трајао”, те да је “Хрватска предузела крајњи напор да до изручења дође”.

На питање може ли Марић тражити превремено пуштање из затвора, Миљенић је рекао да сваки осуђеник у складу са законом има право да тражи условни отпуст.

Упитан да ли је ово корак ка нормализацији односа две земље, хрватски министар правосуђа рекао је да неће говорити о нормализацији односа.

“Ово је, свакако, један добар корак, јер је битно да земље, поготово у овој правосудној сфери, имају поверење једна у другу и да се поштују неке ствари које смо потписали. Имамо односе који су такви какви јесу. Ово ће сигурно допринети да они буду бољи”, каже Миљенић. 

Хрватски ратни ветеран Вељко Марић осуђен је у Србији на 12 година затвора због ратног злочина на територији Хрватске, односно у Грубишином Пољу 1991. Ухапшен је 2010. године на граници Србије и Бугарске и од тада се налазио у Србији.

Хрватске власти тражиле су више пута од Србије да им препусти кривични прогон или да Марић издржава казну у Хрватској. О томе се разговарало и током посете премијера Србије Александра Вучића Загребу у фебруару ове године.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.