D.I.C. Veritas

РТРС , 03.08.2014., Обиљежавање страдања Срба у хрватској акцији “Олуја”

У Бањалуци и Београду, вечерас почиње обиљежавање 19. годишњице страдања крајишких Срба у хрватској војно-полициској акцији „Олуја“.

У Саборном храму Христа Спаситеља, у Бањалуци, вечерас ће бити упаљене свијеће, а након обраћања званичника, биће одржан и умјетнички програм.

Прије 19 година, 4. августа, хрватске снаге су, уз подршку НАТО-а, за три дана починиле злочин најмасовнијег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

У овој акцији убијено је и нестало 1.853 Срба, а са огњишта је протјерано око 220 хиљада Срба.

Штрбац:  Велики успјех што је “Олуја” доспјела пред Међународни суд правде

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, оцијенио је поводом 19 година од почетка хрватске акције “Олуја” на простору Крајине, да је велики успјех што је “Олуја”, која према својим карактеристикама има сва обиљежја геноцида, доспјела пред Међународни суд правде.

Представници српског тима, током процеса по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид, потврдили су да “Олуја” од свих догађаја деведесетих година једина у пуном капацитету испуњава дефиницију о геноциду, према Конвенцији Уједињених нација, рекао је Штрбац.

Он је за “Вечерње новости” истакао да је разочаран одлуком Хашког трибунала, који није прихватио иницијативу “Веритаса” да изврши ревизију поступка против хрватских генерала Младена Маркача и Анте Готовине, који су у Хагу ослобођени, иако је “Веритас” доставио нове доказе против њих.

Б.М.    

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.