D.I.C. Veritas

RTRS, 03.08.2016., Štrbac o “Oluji”: Nakon egzodusa, tihi egzodus

Nakon egzodusa srpskog naroda sa područja nekadašnje Republike Srpske Krajine, koji se dogodio tokom hrvatske vojno- policijske akcije “Oluja”, sada se sa ovog prostora događa “tihi egzodus” Srba prema Srbiji, ocijenio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je rekao danas novinarima u Banjaluci da se, na osnovu zvanične državne statistike Hrvatske, posljednjih godina na jednu migraciju iz Srbije prema Hrvatskoj dešava pet migracija iz Hrvatske prema Srbiji.

Štrbac kaže da se prema ovim podacima, do 2005. godine dešavao veći broj migracija iz Srbije prema Hrvatskoj na područja na kojima se prostirala RSK i podsjetio na plan hrvatskog rukovodstva na čelu sa Franjom Tuđmanom po kojem će “srpsko pitanje u Hrvatskoj biti riješeno kada Srba bude ispod tri odsto”.

“Već se sada može reći da su takav plan ostvarili jer, prema poslednjem popisu u Hrvatskoj, Srba je bilo nešto više od četiri odsto, a do sljedećeg popisa sigurno će u ovoj državi biti Srba manje od tri odsto”, naveo je Štrbac.

On je podsjetio da se slučaj “Oluja” našao i pred međunarodnim sudovima i da je tužba krajiških Srba protiv američke organizacije “MPRI”, koja je učestvovala u planiranju hrvatskih akcija protiv Srba u RSK, u postupku nagodbe koja je u završnoj fazi.

Štrbac kaže da postoji i peticija koja je bila upućena banjalučkoj Gradskoj upravi, kojom je traženo pomijeranje održavanja “Nektar freš vejv” festivala koji će biti održan na tvrđavi Kastel od 4. do 6. avgusta, te da je Gradska uprava odgovorila da ne može da odgodi ovaj festival.

“Ono što ne mogu da razumijem je to da grad Banjaluka nije dobio nikakav odgovor iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, iako je tražio konsultacije, kao ni odgovor Ministarstva uprave i lokalne samouprave da nemaju informaciju da su 4. i 5. avgust proglašeni Danom sjećanja i da kao takvi zahtijevaju posebnu pažnju”, naglasio je Štrbac.

On je rekao da je u odgovoru navedeno i da je gradsko Odjeljenje za društvene djelatnosti preuzelo obavezu da sljedeće godine upozori organizatora festivala i da zahtijeva da promijeni datum održavanja festivala.

Obilježavanja 21 godine od pogroma Srba u vojno policijskoj akciji Hrvatske “Oluja”, počinje u organizaciji “Veritasa” večeras u Banjaluci, u 20.30 časova, prisluživanjem svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Sutra u 9.45 časova predviđeno je polaganje cvijeća ispred spomenika na Perduovom groblju, služenje parastosa u 11.00 časova u Hramu Svete Trojice i davanje daće u Kolu srpskih sestara u 12.00 časova.

U petak, 5. avgusta, u banjalučkom Domu omladine u 19.00 časova biće održana projekcija danskog dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru” i tribina “Šta se zaista desilo u Dvoru 8. avgusta 1995. godine?”.

Obilježavanje će biti nastavljeno u subotu, 6. avgusta, u 10.00 časova, služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, paljenjem svijeća prema “mostu spasa”, spuštanjem vijenaca u rijeku Unu u 10.45 časova, te polaganjem vijenaca kod spomenika u Tunjici.

Istog dana, u Hramu Svetog Save u Svodni u 11.30 časova biće služen parastos, te položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja biće završen u nedjelju, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta u mjestu Bravsko/Јanjila kod Bosanskog Petrovca u 11.00 časova.

U hrvatskoj akciji “Oluja” koja je izvedena uz pomoć i podršku NATO-a i jednica Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, sa svojih vijekovnih ognjišta, sa područja sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, protjerano je više od 220.000 Srba.

Na evidenciji “Veritasa” nalazi se 1.856 poginulih i nestalih Srba tokom i nakon “Oluje”, od kojih su 1.206 civili, a među njima tri četvrtine stariji od 60 godina. Među žrtvama je i 546 žena.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 1.019 lica.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.