D.I.C. Veritas

РТРС, 06.08.2017, Дневник 2: У Новом Граду на Мосту спаса обиљежено страдање Срба у “Олуји” [Видео]

Двадесетдвије године од злочиначке акције хрватске војске и полиције “Олуја”, обиљежено је данас и у сјеверозападном дијелу Српске, кроз који је кобног августа 1995. године прошло више од 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине.

Служени су парастоси у храму у Новом Граду и селу Сводна, те положени вијенци код спомен-обиљежја у насељу Туњица и крста у мјесту Сводна. У знак сјећања на егзодус и страдања, прислужене су свијеће, а са Моста спаса у Новом Граду, спуштени су вијенци у ријеку Уну.

Август 1995. године никада неће заборавити Раде Ракас, избјеглица из Двора, који је међу протјераним Србима спасавао голи живот у избјегличкој колони.

Са тугом и жалом, присјећа се Раде избјегличких недаћа и борбе за живот, коју су многи у тој несрећној колони изгубили.

Мост спаса у Новом Граду, у само неколико дана прешло је преко стотину хиљада српских избјеглица из Хрватске. Километарским колонама свједоци су били и мјештани Новог Града. Кажу да је то слика која се никада не заборавља.

- Никада нећу заборавити јад тих људи, њихов плач и тугу – каже Предраг Шашо.

Република Српска била је спас за жртве егзодуса у хрватској злогласној акцији “Олуја”. Међутим, несретне српске избјеглице само су тако мислиле.

У мјесту Сводна недалеко од Новог Града нашли су се на мети хрватске авијације. У бомбаровању више лица је погинуло, а било је и рањених. О свему и данас свједоче оштећења на објектима, али и мјештани.

- То се не може описати ријечима. Плач, крв, страдање људи који бјеже на све стране – присјећа се Милка Жујић ратних недаћа.

За почињене злочине над Србима у акцији “Олуја” још нема кажњених, али ни приведених правди. Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач рекао је да је “Олуја” била један од најтежих периода за српски народ у новијој историји.

- За те злочине нико није одговарао. “Олуја” је злочин који је прошао без казне, што је још једна чињеница која потврђује да се то све одиграло под патронатом међународне заједнице – каже Лукач.

У злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” из Сјеверне Далмације, Баније, Лике и Кордуна протјерано је више од 220.000 Срба.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да је у рату деведесетих година у Хрватској, према подацима овог центра, било 7.299 српских жртава од којих је у “Олуји” живот изгубило 1.859.

- Током рата у Хрватској нестало је 1.804 Срба, од тога 795 у “Олуји” – рекао је Штрбац.

А док Срби оплакују август `95. године, у Хрватској, чланици Европске уније, “Олују” славе као побједнички чин. За прогнане Србе, злочин звани “Олуја”- још траје.

- Тај злочин траје кроз хрватско законодавство, кроз хрватски Сабор код представника хрватских власти, који никако нису схватили да смо ми народ који је живио на тим просторима, којем је све одузето и који се након 22 године још увијек не може вратити на своја огњишта – каже Милојко Будимир, гeneralni sekretar Udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske.

У знак сјећања на српске жртве “Олује” сутра ће код спомен-крста на Петровачкој цести бити служен парастос и положено цвијеће. Подсјећамо, у августу 1995. године, хрватски авиони су и на овој цести, бомбардовали колону српских избјеглица, када је за само двије минуте смртно страдало девет лица.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.