D.I.C. Veritas

RTRS, 06.08.2018, Da se ne zaboravi: U Novom Gradu obilježene 23 godine od egzodusa Srba iz Krajine [Video]

U Novom Gradu obilježene su 23 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine, tokom zločinačke akcije hrvatskih snaga „Oluja“. Prema podacima Veritasa, stradao je 1.861 Srbin, a protjerano 220.000. U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla služen je parastos. Simbolično s „mosta spasa“, koji je danas granica s Hrvatskom, spušteni su vijenci u rijeku Unu.

Zločinačka akcija hrvatske vojske „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Like, Korduna, Banije i Sjeverne Dalmacije. Već prvog dana akcije, nepregledne kolone srpskih izbjeglica krenule su ka Srbiji. Lazo Štrbac jedan je od svjedoka prolaska izbjeglica kroz Novi Grad. Slike užasa još su žive u njegovim očima.

“Stari ljudi nisu mogli da hodaju, bilo je tu i djece. Od jada niko nije znao kuda će. A hrvatska artiljerija je tukla sve vrijeme i pratila ih”, priča Štrbac.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, istakao je da su građani Novog Grada u tim trenucima zaista učinili sve da pomognu tim ljudima u hran, odjeći, kao i oko sahranjivanja mrtvih.

Nakon parastosa, prema mostu, na granici s Hrvatskom, prislužene su svijeće.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu jutros je služen parastos povodom obilježavanja 23 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine.

Nakon parastosa, uz ulicu koja vodi od Hrama do mosta na rijeci Uni, na graničnom prelazu upaljene su svijeće, a sa mosta je spušteno cvijeće u Unu. U avgustu 1995. godine ovaj “most spasa” prešlo je 100.000 protjeranih Srba iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U naselju Tunjica položeni su vijenci na spomen-obilježje stradalim u napadu hrvatske vojske u septembru 1995. kada je život izgubilo 37 civila i 20 pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Parastosom i polaganjem vijenaca, godišnjica pogroma Srba obilježen je i u selu Svodna, gdje je u hrvatskom granatiranju stradalo mnogo mještana. U ovom mjestu gađana je i kolona srpskih izbjeglica, u kojoj su poginule tri osobe. Oštećenja na fasadama vidljiva su i danas.

Zloglasna „Oluja“ specifična je po tome što je čak 65 odsto njenih žrtava bili civili. Odgovorni za sve te zločine još nisu procesuirani, a iz “Veritasa” najavljuju i inicijativu za nadoknadu štete, koju bi porodice stradalih naplatile od Hrvatske.

Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” naglasio je da će zbog neefikasnosti istrage, a da je neefikasna, kaže, vidi se upravo po tome što niko nije procesuiran, uz pomoć porodica i njihovih opunomoćenika doći pred Međunarodni sud pravde.

Obilježavanje 23. godišnjice od egzodusa Srba u „Oluji“ biće nastavljeno sutra, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti, i posjetom spomen-sobi u Driniću.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.