D.I.C. Veritas

РТРС, 06.08.2019, У Новом Граду обиљежавање 24 године од страдања Срба [Фото, ажурирано]

Парастосом у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду је почело обиљежавање годишњица страдања Срба из Републике Српске Крајине у акцији Хрватске војске “Олуја” у августу 1995. године када је протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено око 2.000.

Парастосу су присуствовали предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, представници општине Нови Град и грађани.

Након парастоса, на “мосту спаса” на ријеци Уни прислужене су свијеће, а са моста је у воду спуштен вијенац.

Обратили су се и представници Документационо информационог центра “Веритас”, који је са новоградском општином организатор обиљежавања 24 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине.

У августу 1995. године овај “мост спаса” прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону, парастос ће бити служен у Храму Светог Саве у 11.30 часова а затим ће бити положено цвијеће код спомен-крста у овом мјесту у 11.45 часова.

Спомен-крст је 2012. године подигао “Веритас” за шест цивила страдалих у избјегличкој колони коју је гађала хрватска војска.

Акција “Олуја” највеће је и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.