D.I.C. Veritas

РТРС, 06. 08. 2022, У Новом Граду и Сводни обиљежено 27 година од страдања Срба у “Олуји” [Видео]

У Новом Граду и Сводни обиљежено је 27 година од страдања Срба у хрватској војној акцији “Олуја”, када је протјерано око 220.000 Срба, а побијено скоро 2.000.

Служени су парастоси у Новом Граду и Сводни, гдје је бомбардована избјегличка колона.

Протјерани Срби запалили су свијеће према “Мосту спаса” на граничном прелазу Двор-Нови Град и спустили вијенац у ријеку Уну.

У августу 1995. године “Мост спаса” прешло је 100.000 избјеглих из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни, на путу Нови Град-Приједор, догодио се један од најтежих злочина хрватских снага у “Олуји”. У бомбардовању избјегличке колоне погинула су три цивила, а више десетина је рањено.

За ове злочине до сада нико није осуђен. У Београду је недавно подигнута оптужница против четворице хрватских пилота, осумњичених да су бомбардовали колону у Сводни и у Бравску на Петровачкој цести.

Предсједник Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац рекао је да очекује ће апелациони суд одлучити да се хрватским пилотима суди у одсуству.

- Чекали смо све ове године да Београд, Србија неког оптужи за злочин над Србима у “Олуји”. То је прва оптужница која још није спремна за суђење – појаснио је Штрбац.

Он је рекао да је оптужница потврђена, те да је одбрана поднијела жалбу.

- Вјерујем да ће апелациони суд одлучити да им се суди у одсуству. То је начин да се искаже пијетет према жртвама у Сводни и на Петровачкој цести – истакао је Штрбац.

У знак сјећања на српске жртве “Олује”, данас су у Бањалуци положени вијенци на Пердуовом гробљу и на Новом гробљу.

Сутра ће код спомен крста на Петровачкој цести, на мјесту на којем је хрватска авијација бомбардовала избјегличку колону, бити служен парастос и положено цвијеће.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.