D.I.C. Veritas

РТРС, 06. 08. 2023, Нови Град: Обиљежавање 28 година од страдања Срба у погрому “Олуја” [Видео]

У Новом Граду обиљежава се 28 година од страдања Срба у погрому “Олуја” када је из Хрватске протјерано око 250.000 Срба и убијено око 2.000.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служена је литургија.

Уз саобраћајницу према “Мосту спаса” на ријеци Уни прислужене су свијеће.

Након тога, у воду је спуштен вијенац.

Вијенац су у Уну спустили директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Штрбац је истакао да је “Олуја” била злочиначка операција хрватске војске и полиције.

- О томе говори скоро 2.000 српских жртава, док податак о више од 220.000 прогнаних из Републике Српске Крајине указује да је била и етничко чишћење – изјавио је Штрбац.

Директор “Веритаса” је објаснио да мост на Уни зову “Мост спаса” јер је преко њега у августу 1995. године прешло више од 100.000 Срба са Кордуна, Баније и Лике.

- Други “Мост спаса” налази се узводно у Мартин Броду преко кога је такође прешло више од 100.000 Срба из Далмације и Лике. Да није било тих мостова, да су прије тога срушени, ко зна колико би било жртава у великом крајишком егзодусу коју Хрвати зове операција “Олуја” – нагласио је Штрбац.

Дрљача је рекао да се у августу обиљежавају трагични догађаји за српских народ из протеклих ратова.

- Осим сјећања на старадале у Олуји 1995. године, Нови Град обиљежава и годишњицу страдања Срба на Илиндан у Другом свјетском рату. Ово говори о континуитету чињења злочина над српским народом. Егзодус Срба у погрому “Олуја” промијенио је слику Хрватске, гдје никад више неће бити Срба у значајном броју. Њихова огњишта су празна и пуста и Хрватска се нема чиме поносити – рекао је Дрљача.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала српску избјегличку колону 1995. године, данас је служен помен за шест страдалих цивила.

Након помена који је служио парох Зоран Благојевић, представници Документационо-информационог центра “Веритас” и општине Нови Град положили су вијенци на спомен-крст.

 

ТЕМА: Састанци делегација Српске и Србије – сјећање на страдање и прогон Срба у “Олуји”

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.