D.I.C. Veritas

RTRS, 09.09.2013., Obilježeno 20 godina od zločina u Medačkom džepu

Danas se navršava 20 godina od akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu, kada je ubijeno 88 Srba među kojima 17 žena. O razmjerama ovih stravičnih zločina govori izjava komandanta Unprofora, generala Žana Kota koji je poslije posjete Medačkom džepu napisao:”Nisu pronađeni tragovi života ni ljudi, ni životinja”.

U pohodu na Medački džep, hrvatska vojska nije imala milosti. Dragan Pjevač iz Divosela, tog 9. septembra, izgubio je majku.

“Ubijeno je 17 starica među njima i moja majka, na jedan od najstrašnijih načina u proteklim ratovima”, kaže Dragan Pjevač.

Dvadest godina kasnije, sela Medačkog džepa su etnički očišćena. Od nekadšnjih 770 stanovnika sada ih tamo živi samo sedam.

“Јedino se vide tragovi da je tu živio narod, groblja koja su ostala, mahom porušeni spomenici, kuće, privredni objekti, što djeluje kao muzej genocida na otvorenom”, kaže Mile Rajčević iz Divosela.

Slučaj Medački džep bio je prvi koji je Haški tribunal prepustio Hrvatskoj.

Dokumentaciono-informacioni centar ukazuje da je za zločine do sada kažnjen samo general Mirko Norac na šest godina zatvora. Pitaju zašto se ne podiže optužnica i protiv glavnokomandujućeg te operacije hrvatskog admirala Davorina Domazeta Loše, a ne, kao što je to učinjeno krajem avgusta, samo za nižerangirane vojnike.

Јosipa Krmpotića koji je komandir izviđačke čete, terete da je dopustio da ubiju još četiri zarobljenika i naredio da se opljačkaju sva ta sela i tereti se još jedan po imenu i prezimenu Srbin – Velibor Šolaja, kao pripadnik izviđačke jedinice, da je usmrtio stariju ženu”, objašnjava Savo Štrbac, direktor Veritasa.

Čekajući pravdu, žrtve i protjerane porodice na godišnjicu Medačkog džepa, okupljaju se u septembru u crkvi Svetog Marka u Beogradu. Danas ih je bilo oko stotinu, uglavnom porijeklom iz sela Počitelj, Divoselo, Čitluk i Medak.

 

Pripremila: Draga Grubić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.