D.I.C. Veritas

RTRS, 10.04.2019, Država iz pakla: 78 godina od osnivanja NDH

Danas je navršeno 78 godina od osnivanja NDH, u kojoj su ustaše zvjerski ubile 700.000 nevinih, od toga 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja i 127.000 antifašista. Najstrašnije je što je stradalo i 20.000 djece.

Pomen žrtvama najvećeg stratišta sistema jasenovačkih logora Donje Gradine biće služen 5. maja, dok će u Hrvatskoj, i ove godine biti organizovane dvije komemoracije.

Ni skoro osam decenija nakon stravičnih zločina, zdrav razum ne može da razumije monstruoznu ideologiju. Strašnih stradanja prisjeća se 86-godišnji Branko Popović iz Kozarske Dubice, kome je ubijena skoro cijela porodica.

- To je za mene nešto što može biti najgore za ljudski živalj. Zar mogu tako ljudi iz kolijevke malu djecu tući i klati, to je nezamislivo zdravom razumu. Јa ne mogu mačku udariti, a ne daj Bože da idem dijete ubiti – priča Popović.

To vrijeme pamti i 88-godišnji Dubičanin Boško Borjanović. Brine ga što za Srbe ni u današnjoj Hrvatskoj nema mjesta.

- Istjerali su Srbe iz Hrvatske, danas su nacionalna manjina, a trebali su im kada je bila turska vlast, da im brani granice – tvrdi Borjanović.

Za to vrijeme, u Hrvatskoj je na sceni istorijski revizionizam, veličanje ustaštva i minimiziranje broja jasenovačkih žrtava. Zbog toga, državnu komemoraciju u Hrvatskoj bojkotuju Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti.

- Vlast se ne trudi baš mnogo da spriječi takvu vrstu istorijskog revizionizma i to s pravom smeta žrtvama, odnosno njihovim porodicama – naglašava Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas.

A sve se u NDH dešavalo pod okriljem zakona, radi stvaranja etnički čiste države.

- Samim formiranjem NDH došlo je i do donošenja zakonskih odredbi koje su, prije svega, utemeljile zločin genocida i Holokausta. Samim tim su ga ozakonile, što će reći da zločin koji je sprovodila NDH nije djelo grupe ljudi, nego države i državnog aparata - riječi su Tanje Tuleković, direktorke Spomen-područja “Donja Gradina”.

U Spomen-području “Donja Gradina” otkriveno je devet grobnih polja i 105 masovnih grobnica, ali i groblje mučki ubijene djece.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.