D.I.C. Veritas

RTRS, 22.12.2016., Štrbac: Puštanje Hrastova sramotno

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je danas da je puštanje na uslovnu slobodu Mihajla Hrastova, osuđenog na četiri godine zatvora zbog ubistva 13 i ranjavanje dvojice srpskih vojnika na Koranskom mostu, sramota i dokaz kako hrvatsko pravosuđe i država brinu o “nacionalnim herojima”.

Štrbac je Srni rekao da je siguran da će cijelo hrvatsko društvo slaviti povodom vijesti da je Hrastov pušten i da je strašno što gotovo niko neće negativno reagovati na tu vijest.

“Svi će hvaliti svoje pravosuđe i kako su dobro postupali i odradili. To je strašno što nema suočavanja sa prošlošću. Hrvatima fali jedna katarza, a i na ovom slučaju se vidi kako oni nagrađuju zločince. Srbi dobiju i za šamar pet puta višu kaznu, nego što je Hrastov dobio za ubistvo i teško ranjavanje”, rekao je Štrbac.

On je naglasio da ne sumnja da je sljedeći korak u slučaju “Hrastov” njegova rehabilitacija.

“To me ne bi začudilo. On je uvijek za Hrvate bio junak. Odlikovao ga je svojevremeno Franjo Tuđman i mnogi nakon Tuđmana. Proces Hrastovu je jedan od najdužih u istoriji pravosuđa uopšte. Trajao je preko 20 godina. Optužnica je podignuta još 1992. godine”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, i blaga kazna od četiri godine koja je izrečena Hrastovu je sama po sebi upućivala da će on vrlo brzo biti pušten na uslovnu slobodu.

“To Hrvati redovno rade svojim `junacima`, kojima se sudilo za zločine nad Srbima. Tako su radili u slučaju Tihomira Oreškovića, kome se sudilo za zločine u Gospiću 1991. godine, kao i u slučaju Mirka Norca. Kada već moraju da ih osude onda im daju blage kazne”, rekao je Štrbac.

On je ukazao da tako blage presude imaju izuzetno negativne refleksije na hrvatsko društvo.

“Posljedice tako blagih presuda za tako strašne zločine koje su počinili hrvatski `nacionalni heroji` jesu i skandiranje ustaškog pozdrava `Za dom spremni` na stadionu u Splitu i spomen-tabla sa tim natpisom u Јasenovcu i mnogo toga negativnog što dolazi iz evropske Hrvatske, koja nikako da doživi katarzu i da se suoči sa svojom prošlošću”, rekao je Štrbac.

Mihajlo Hrastov, osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo 13 i ranjavanje dvojice srpskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine, pušten je na uslovnu slobodu 9. decembra, javili su danas hrvatski mediji.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.