D.I.C. Veritas

RTRS, 27.05.2017., Održan svesrpski sabor “Krušedolska zvona” [VIDEO]

U Krušedolu na Fruškoj Gori danas je održan Svesrpski sabor “Krušedolska zvona” na kojem se okupilo oko pet hiljada ljudi, uglavnom Srba protjeranih sa svojih vjekovnih ognjišta u hrvatskim vojnim i policijskim akcijama “Bljesak” i “Oluja”.

Njihova preosveštenstva episkop sremski Vasilije i episkop američki Longin služili su Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krušedol.

Poslije liturgije služen je parastos poginulim Srbima iz Hrvatske tokom 20. vijeka, kao i Srbima koji su umrli u izbjeglištvu.

Besjedu pred krušedolskim manastirom održao je akademik Matija Bećković koji je podsjetio da su početak i kraj 20. vijeka obilježile dvije izbjegličke kolone.

“Srpsko izbjeglištvo je starije od svih koje danas gledamo sa ekrana, a Krušedol je prestonica naše svete izbjegličke geografije, gdje se naš svijet okupljao kroz vijekove u kolonama, od Čarnojevića do Oluje”, poručio je akademik  Bećković i dodao da oni, koji su poslije Oluje ovdje došli i koji su se u toj koloni rađali i umirali, sada imaju po 20 godina.

“Već su to mladići i djevojke i ima ih kao cvijeća. Njima ne treba ništa govoriti, oni su živi svjedoci toga stradanja”, naglasio je Bećković.

Tradicionalni crkveno narodni sabor “Krušedolska zvona” organizuju udruženja Srba iz Hrvatske kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sjećanje na svoj zavičaj i slavnu istoriju.

“Sabor nam služi da se prisjetimo svih onih koji su poginuli te posljednje decenije 20. vijeka, posebno u Bljesku i Oluji i naravno, Nato bombardovanju i svih žrtava Srba u 20. vijeku i svih onih koji su umrli u izbjeglištvu”, istakao je Milojko Budimir, predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske.

Veljko Vukelić, predsjednik Zavičajnog udruženja Slavonija iz Inđije rekao je da je najveća bitka ili jedna od najvećih koju srpski narod vodi u ovim vremenima bitka protiv zaborava i bitka protiv neistina.

Prema podacima Dokumentacionog centra “Veritas” hrvatska vojska i policija je samo u akciji “Bljesak” na području pod kontrolom međunarodnih snaga UN ubila 283 civila i vojnika, a 15.000 ljudi je zauvijek protjerano sa svojih ognjišta. Vjekovna ognjišta u Hrvatskoj napustile su stotine hiljada Srba.

“Čim niste na svom ognjištu, tamo gdje ste rođeni i živjeli i gdje su vam kosti predaka, a ima nas dosta i koji smo i neke mlađe od nas ostavili u Krajini, onda je to tužno, a radosno je što smo živi, što smo se našli”, istakao je Savo Štrbac, predsjednik Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas”.

U bogatom programu „Krušedolskih zvona“, nastupili su poznati glumci, pjevačke grupe i folklorna društva koja čuvaju i njeguju tradiciju zavičaja.

Sabor je podržalo i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.