D.I.C. Veritas

РТРС, Дневник2, 05.08.2020, У Бањалуци обиљежено 25 година од егзодуса Срба из РСК [Видео]

Четврт вијека од страдња Срба Републике Српске Крајине у “Олуји” обиљежено је данас у Бањалуци и Београду.

Парастосима и сјећањем на убијене, 25 година послије протјеране жртве послале су поруку како посебно боли негирање злочина и чињеница да за “Олују” нико није одговарао.

Звуци артиљеријског оружја и непрегледна избјегличка колона са почетка августa 1995. године, већ четврт вијека подсјећа на највеће етничко чишћење на тлу Европе након Другог свјетског рата.

Села која је опустошило 138.500 хрватских војника, 350 тенкова и 30 авиона и данас су пуста.

Жарко Шукара, иако се у родно мјесто није вратио, за њим и данас жали као и за члановима породице којима је “Олуја” оставила трауму и натјерала их да мир и нови дом потраже у далеким, прекоокеанским земљама.

- Вратило се нешто мало све стари људи. Моје село било је велико, једно од највећих српских села у Далмацији. Било је око 800 кућа и ту се нешто вратило. Тешко живе, углавном се баве сточарством – прича Жарко Шукара, жртва “Олује”.

Бањалучки Храм Христа Спаситеља и ове године био је мјесто сјећања на 1869 погинулих у “Олуји”. Од тог броја око 750 и данас се, 25 година послије, воде као нестали. Истовремено, за све жртве парастос је служен и у београдској Цркви Светог Марка.

У непрегледној избјегличкој колони међу 250 хиљада крајишких Срба, у данима “Олује” Нада Бодирога из Инђије, тражила је своје родитеље. Први пут у родно огњиште вратила се након 17 година и тада је у згаришту пронашла само ципелу коју је поклонила мајци. То је и једина успомена. До данас родитеље није сахранила .

- Међутим, они нажалост нису кренули. Чули су проглас тадашњег предсједника Туђмана, да слободно остану код својих кућа они који нису чинили злочине. Они су повјеровали, осталису и кад је војска ушла у село 7. августа и њих затекла код куће запалила је кућу и њих живе запалила – присјећа се Бодирога.

За преживјеле, потомке жртава, али и некадашње функционере Републике Српске Крајине “Олуја“ је завршни чин геноцида и етничког чишћења Хрватске.

- Оно што се десило у задњих 80 година у суштини је геноцид над Србима који је започео 1941, а војнички је завршен 1995. године. Тачка на “И” овог геноцида је појављивање Србина на прослави у Книну – истакао је Слободан Перић, бивши министар у Влади Републике Српске Крајине.

Баш у вријеме служења парастоса, Хрватска је обиљежавала “Дан побједе и домовинске захвалности” како тамо зову “Олују”.

Хрватски званичници, предсједник и премијер у обраћањима су нагласили потребу за помирењем. Премијер Андреј Пленковић изнио је жал због, како је рекао, стотина хиљада протјераних са огњишта. Са Милановићем је захвалио СДСС-овом Борису Милошевићу, потпредсједнику хрватске Владе, што им се придружио у прослави.

Сам Милошевић долазак је назвао залогом за будућност, истичући како је у прослави чуо поруке мира и помирења. Неколико стотина припадника ХОС-а узвикујући “За дом спремни” покушало је доћи на централну прославу, али их је полиција спријечила да присуствују мјесту одржавања програма.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.