D.I.C. Veritas

RTRS, Glas Srpske, SRNA, 21.06.2017., 25 godina od svirepog ubistva srpskih teritorijalaca na Miljevačkom platou

Danas se navršilo 25 godina od kada su pripadnici vojske Hrvatske svirepo ubili i masakrirali 40 srpskih teritorijalaca na Miljevačkom platou u blizini Drniša koji se tada nalazio pod zaštitom Unprofora, a za taj zločin do danas gotovo da niko nije odgovarao, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Savjet bezbjednosti UN je 30. juna 1992. godine osudio akciju i zatražio da se hrvatske snage vrate na početne položaje što je Hrvatska strana odbila.

Umjesto da tijela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti su prijeteći smrću naredili srpskim zarobljenicima da ih bace u krašku jamu u predjelu Ljut.

Od 17. jula do 1. septembra iste godine hrvatska strana je srpskoj preko Unprofora predala 21 tijelo, spakovano u 20 vreća.

Među kostima iz vreća potpuno je nedostajalo osam lobanja. Nekoliko očuvanijih imale su teške frakture krova lobanje, dok su ostale bile dijelom zdrobljene a dijelom su imale samo fragmente kostiju što je uveliko otežalo identifikaciju.

Od pronađenih ostataka 40 ubijenih, identifikovano je i sahranjeno 28 u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze.

Sedamnaest preživjelih zarobljenika su, nakon tortura u zatvorima “Kuline” u Šibeniku, “Lora” u Splitu i “Kerestinac” u Zagrebu, razmijenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom.

Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je, u septembru 2014. godine, proglasio krivim komandira Vojne policije Šibenik Antu Bapca i pripadnika te policije Mišu Јakovljevića, jer su 23. juna 1992. godine ubili ratnog zarobljenika Miroslava Subotića, dok je sa ostalim zarobljenim Srbima sakupljao tijela prethodno ubijenih saboraca.

Ovaj predmet se, po žalbi optuženih koji su osuđeni na tri godine i osam mjeseci, odnosno tri godine zatvora od novembra 2014. godine, nalazi pred Vrhovnim sudom Hrvatske, a oni konačnu odluku čekaju na slobodi.

Zločin na Miljevačkom platou počinioci su snimili na video-traci, koja se neposredno poslije događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video-klubovima širom Evrope.

Parastos povodom 25 godina od ubistva 40 Srba na Miljevačkom platou kod Drniša

Parastos povodom 25 godina od ubistva 40 Srba na Miljevačkom platou kod Drniša danas će biti služen u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, najavilo je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza”.

Nakon parastosa koji je najavljen za 11.00 časova, članovi porodica i prisutni građani položiće u Tašmajdanskom parku vijence na Spomenik poginulim Srbima u ratovima devedesetih godina 20. vijeka.

Dvadeset prvog juna 1992. godine, na području Miljevačkog platoa, dogodio se monstruozan zločin nad srpskim pripadnicima teritorijalne odbrane, u prisustvu pripadnika Unprofora.

U tom napadu hrvatske vojske ubijeno je 40 Srba, a nekoliko njih je ranjeno i zarobljeno.

Tijela poginulih su masakrirana, bačena u krašku jamu i zatrpana smećem.

Posmrtni ostaci su ekshumirani dva mjeseca kasnije, ali zbog teškog stanja u kome su se nalazili, njih dvanaestoro nije identifikovano, a svi zajedno su i dalje sahranjeni u zajedničkoj grobnici na groblju u Kninu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.