D.I.C. Veritas

RTRS, Indax.hr, 18.05.2017., Hrvatski desničari šokirali plakatima

Pod motom “Pošteno, dosljedno, samostalno”, Hrvatska stranka prava odlučila je da se reklamira na Korčuli.

Iako u HSP oduvijek koketiraju s ekstremnom desnicom, ovaj put su nadmašili sami sebe. Ideju za plakat na kojem se nalazi šestoročlana porodica sa šahovnicom sa poslovično prvim bijelim poljem, ukrali su od propagandnog postera koji je bio aktuelan u vrijeme nacističke Njemačke.

Kao što je vidljivo na fotografiji, originalna lica njemačke porodice nalaze se uz stilizovani logotip nacističkog orla i natpis “Narod sam sebi pomaže”.

Radi se o posteru za “Winterhilfswerk”, program socijalne pomoći koji je trebalo da pomogne gladnim njemačkim građanima. Pokret je osnovan 1931. godine, a Hitler je preuzeo sve zasluge na sebe. Pod nacističkom vladavinom, svaki građanin Njemačke je morao da daje sredstva programu. Samim donacijama, moglo je da se procijeni ko je odan Nacionalsocijalističkoj partiji.

Ironično je da je upravo korčulanski HSP posegnuo za krađom nacističkog postera, piše portal Indeks. Naime, korčulanski desničari kojima je moto “Pošteno, dosljedno, samostalno” ukrali su plakat nacističke vlasti koja im je oduzela ostrvo.

Rimskim ugovorima koji su, usput, potpisani na današnji datum, 18. maja 1941. godine, kvislinška NDH koju HSP-ovci idolizuju, predala je Italijanima ogromnu teritoriju Dalmacije, uključujući i ostrvo Korčulu. Danas se Rimski ugovori smatraju jednom od najvećih izdaja u istoriji Hrvatske.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.