D.I.C. Veritas

RTRS, Nezavisne novine, Večernje novosti, ATVBL, Vesti, SRNA, 01.04.2022, Štrbac: Za žaljenje je to što Hrvati danas slave u Okučanima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac poručio je da najviši hrvatski zvaničnici i građani koji su se okupili u Okučanima da proslave godišnjicu akcije “Bljesak” nemaju šta slaviti jer ubistvo tolikog broja srpskih civila i njihov progon mogu biti samo za žaljenje.

On je naveo da u ovom gradiću u zapadnoj Slavoniji niko i ne pominje Srbe i da Hrvati “samo slave”.

- Reći će neko da je u redu da se obilježavaju i takve godišnjice, ali ne bi trebalo da se slave kao što to oni rade za “Oluju” i “Bljesak”. Obilježiti da, ali ne i slaviti. Јer se zaista nema šta slaviti ako ubiješ toliko civila, djece, staraca i protjeraš i prostori ostanu pusti. To je više za žaljenje nego za slavlje”, rekao je Štrbac koji je u Beogradu prisustvovao parastosu Srbima ubijenim na današnji dan prije 27 godina u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Bljesak - na Zapadnu Slavoniju.

On je rekao da je zastrašujuće da za zločine počinjene u “Bljesku” niko do sada nije procesuiran iako se praktično zna sve o počiniocima.

- U petak smo dobili najnoviji izvještaj našeg Tužilaštva za ratne zločine u kome nas obavještavaju da su 2012. godine sve dokumenta i dokaze o stradanju Srba u Medaru i Paklenicama ustupili Hrvatima i oni ih redovno obavještavaju da se još vodi postupak u takozvanoj pretkrivičnoj fazi protiv nepoznatih počinilaca, što je zastrašujuće nakon toliko godina - rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH prošle godine u avgustu pokušalo da predmet koji je oformljen još 2007. i 2008. godine protiv 14 komandanata iz akcije “Bljesak” ustupi Hrvatima, ali da su oni odbili zamolnicu uz obrazloženje da nema nikakvih osnova i dokaza da bi vodili postupak protiv svojih komandanata.

- Tako je taj predmet i dalje u Sarajevu iako su poznati ti komandanti. Nema nikakve tajne ni ko je komandovao ni ko je učestvovao, ali ni u BiH nisu odmakli dalje od te predkrivične faze tako da je moj utisak da niko ne obraća pažnju kao da su srpske žrtve drugog reda - rekao je Štrbac.

On je naveo da je, s druge strane, osuđen bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Martić na 35 godina jer je u toku “Bljeska” naredio da se granatira Zagreb kako bi ih upozorio da odustanu od zločina nad Srbima u zapadnoj Slavoniji.

- To jeste ratni zločin. Tamo /u Zagrebu/ je stradalo šest-sedam ljudi, a ovdje je stradalo mnogo više, njih 283 i niko nije procesuiran. Prije dvije godine Županijski sud u Zagrebu je osudio /Milana/ Čeleketića na 20, a Martića još na sedam godina. Tako da ima još istraga protiv Srba iz iste te akcije - rekao je Štrbac.

On je skrenuo pažnju srpskim medijima da precizno prenose brojeve kada je riječ o stradanju u akciji “Bljesak”, jer, kako je rekao, postoje brojni propusti.

- Ubijenih i nestalih je ukupno 283. Među njima je 58 žena i osmoro djece do 14 godina – precizirao je Štrbac.

On je naveo da je do sada riješeno 165 slučajeva, a ostali nisu.

- Mi imamo posmrtne ostatke još 32 lica koja nisu identifikovana, a ekshumirana su. I kada bi ih identifikovali fale nam posmrtni ostaci još 85 lica. Ne znamo gdje su lokacije. Mora se tragati za lokacijama – rekao je Štrbac.

U Okučanima je danas u prisustvu najviših državnih zvaničnika obilježeno 27 godina od hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak”.

Predsjednik Hrvatske Zorana Milanović poručio je tom prilikom “da je to velika pobjeda Hrvatske vojske” i jedna u nizu onih koje su uslijedile nakon “pokušaja atentata i razaranja Vukovara krajem 1991. godine”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.