D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 01.05.2017, Обиљежавање 22 године од акције “Бљесак”; Положени вијенци на спомен-плочу погинулим Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Градишци положио вијенац на спомен-плочу погинулим Србима из Западне Славоније поводом обиљежавања 22 године од њиховог страдања у акцији хрватских оружаних снага “Бљесак” у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Поручио је да без Српске нема ни Српског народа као и да је слобода српског народа заштићена одлуком која се зове Република Српска.

Обиљежавање је нестављено спуштањем цвијећа са моста у ријеку Саву у знак сјећања на жртве.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић у име Владе Српске који је изјавио да само јединствено Срби могу да се одупру злу која траје још од логора Јасеновац Вијенце је положила и делегација Народне скупштине, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Велимир Сакан, као и представници Конзулата Србије у Бањалуци и општине Градишка.

Претходно је у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци служен парастос за страдале Србе.

Данас се навршавају 22 године од акције хрватских оружаних снага “Бљесак” на Западну Славонију која је била под заштитом УН, у којој је убијено или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце, а српски народ је протјеран из тог дијела Хрватске.

Служењем парастоса у Цркви Покрова Пресвете Богородице, данас раније је у Градишци почело обиљежавање 22 године од страдања српског народа Западне Славоније у акцији хрватских оружаних снага “Бљесак” у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Служењу парастосу су присуствали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, делегације Владе и Народне скупштине Српске, представници градишке општине, чланови породица жртава и бројни грађани Градишке и околних мјеста.

Помену су приссутвовали и предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније Крсто Жарковић, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, Документационо-информационог центра “Веритас” и Удружења породица несталих “Суза”.

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос поводом 22 године од страдања Срба у Западној Славонији у хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.