D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 01.07.2018, Веритас: Загреб није надлежан да процесуира Лукајића

Документационо информационог центра “Веритас” саопштио је да пензионисани пуковник Војске Републике Српске Дане Лукајић, који је ухапшен у Хрватској због наводних ратних злочина почињених у БиХ, не може бити процесуиран у Хрватској, с обзиром да је ријеч о страном држављанину и да су наводни злочини почињени у другој држави.

“Због чињенице да је ријеч о страном држављанину и да су наводни злочини почињени у другој држави, Лукајићево хапшење изазвало је бујицу реаговања званичника и струковних удружења у Републици Српској и цијелом региону да он не може и не смије бити процесуиран у Хрватској по истом принципу по којем Загреб тражи да Србија из свог законодавства избаци регионалну надлежност у суђењима за ратне злочине почињене на подручју бивше СФРЈ”, наводе из “Веритаса”.

Из овог удружења истичу да се Хрватска и по овом питању понаша по латинској изреци “шта је допуштено Јупитеру није допуштено волу”, на шта годинама указују.

“Веритас” додаје да је Жупанијско тужилаштво у Загребу донијело рјешење о спровођењу истраге против Лукајића због постојања основане сумње да је починио ратни злочин против заробљеника, те да му је одређен једномјесечни истражни затвор због опасности од бјекства.

На сајту хрватског Тужилаштва је објављено да се Лукајић сумњичи да је од 8. до 16. септембра 1992. године у логору ратних заробљеника “Мањача” поред Бањалуке, као капетан Војске Републике Српске и вођа оперативног тима Органа безбједности задуженог између осталог за прикупљање обавјештајних података од ратних заробљеника, поступао противно одредбама Женевске конвенције.

Лукајић је ухапшен јуче у Личком Петровом Селу. Њега су хрватски полицајци извели из аутобуса којим је група ходочасника путовала на обиљежавање 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.