D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 02.05.2017, Štrbac: Rajko Aničić izručen Zagrebu po pojednostavljenoj proceduri

Rajko Aničić, koji je u martu uhapšen u BiH po hrvatskoj potjernici zbog sumnje da je počinio zločine nad civilima, izručen je Hrvatskoj po pojednostavljenoj proceduri, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je naveo da je Aničić izručen Hrvatskoj 28. aprila, kao i da se ranije pred Sudom BiH izjasnio da pristaje na izručenje po pojednostavljenoj proceduri.

Štrbac kaže da se ljudi odlučuju na pojednostavljeno izručenje onda kada se ne osjećaju krivim, te da je bilo nekoliko takvih slučajeva.

“U slučaju Aničića, iz razgovora sa njegovom rodbinom i prijateljima saznao sam da on izgleda nema veze sa djelom za koje ga terete”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je do sada 165 Srba i pripadnika ЈNA uhapšeno po hrvatskim Interpolovim potjernicima, a da je Aničić 57. koji je izručen Hrvatskoj.

Štrbac navodi da je Aničić sada u Zagrebu i da je za njegovu odbranu angažovan poznati hrvatski advokat Ante Nobilo.

Pošto je postupak vođen u odsustvu, Štrbac kaže da bi Aničić sada trebalo da bude ispitan, a tužilaštvo nakon toga može da ostane i dalje pri optužnici, da predmet vrati u istragu ili da odustane.

“Tužilaštvo može da mijenja činjenični opis i da prekvalifikuje ratni zločin u oružanu pobunu. U tom slučaju nema optužnice, a sud tada donosi samo rješenje u kojem konstantuje da se primjenjuje Zakon o oprostu i Aničić je slobodan”, rekao je Štrbac.

On navodi da “Veritas” ima podatak da je protiv najmanje 20 izručenih Srba postupak obustavljen ili optužba odbijena, uglavnom zbog prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu.

Štrbac kaže da svi izručeni Hrvatskoj ne smiju da budu suđeni ni za šta drugo, osim za krivično djelo zbog kojeg su izručeni, tako da bi hrvatski sud morao da odluči o ratnom zločinu.

“Međutim, oni pribjegavaju jednom manevru – da ne bi donosili oslobađajući presudu, tužilaštvo prekvalifikuje djelo i onda ih sud pomiluje. Optuženi ide na slobodu, ali tako mu izbijaju adute za nadoknadu štete zbog neosnovanog boravka u pritvoru”, rekao je Štrbac, napominjući da je Dragan Vasiljković već 11 godina u pritvoru.

Rajko Aničić /58/ uhapšen je u martu na graničnom prelazu Rača, pri ulasku u BiH iz Srbije, zbog navodnog zločina nad civilima počinjenog u septembru 1991. godine na području Daruvara u Hrvatskoj.

Aničić, koji ima državljanstvo i Hrvatske i Srbije, nije se nalazio na spisku hrvatskog tužilaštva osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine, na kojem je bilo 1.577 imena.

On je napustio zavičaj u prvom velikom egzodusu Srba iz Zapadne Slavonije u decembru 1991. godine. Bio je nastanjen u Iloku do decembra 1997. godine, nakon čega je došao u Srbiju, gdje je živio do hapšenja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.