D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 02. 06. 2022, Velimirović: Podizanje optužnice protiv hrvatskih oficira – okidač za buđenje hrvatskih ekstremista

Podizanje optužnice srpskog tužilaštva zbog ratnog zločina na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine bilo je okidač za buđenje hrvatskih ekstremista i povod za dizanje nove hajke i medijskog linča protiv svih koji su se usudili da govore o hrvatskoj “svetinji” – vojnoj akciji “Oluja”, smatra Јanko Velimirović iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

On kaže da su održavanje javne tribine u Zagrebu, na kojoj su osim njega trebali da govore advokat Anto Nobilo i pravni zastupnik žrtava Petrovačke ceste Slađana Čanković, hrvatski desničari iskoristili za nova etiketiranja i otvorene prijetnje.

- Oni smatraju da postoji samo jedna istina o proteklom ratu. Kada neko argumentovano pokuša da ospori nešto od toga, a pogotovo o “Oluji”, momentalno se proglašava neprijateljem države, te se na njega kreće “pucati iz svih oružja” – rekao je Velimirović za Glas Srpske.

On podsjeća da je sve počelo nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo da je podiglo optužnicu protiv pilota i komandanata Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog bombardovanja izbjegličke kolone srpskih civila 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Stvari su se dodatno “zakuvale”, kako kaže, nakon što je Srpsko privredno društvo “Privrednik” i Vijeće srpske nacionalne manjine najavilo da će 31. maja u Zagrebu održati tribinu na kojoj se trebalo govoriti o ratnim zločinima, pravima žrtava i okolnostima u kojima se dogodio ovaj zločin. Grupa hrvatskih demobilisanih boraca nije dozvolila prisutnima da vode raspravu koja je naprasno prekinuta nakon što ni policija nije uspjela da smiri te ljude.

- Oni ne prezaju ni od fizičkog nasilja. Čekali su me u Zagrebu i nisam baš siguran kako bih se proveo da nisam bio spriječen da odem. Svako ko je učestvovao u proteklom ratu, na bilo koji način, za njih je neprijatelj, agresor i četnik. Nažalost, sve ovo govori kako se u ovih tridesetak godina ništa nije promijenilo u odnosu na nesretne devedesete – rekao je Velimirović.

On kaže da ga malo ohrabruje to što, ipak, postoje trezveni ljudi poput advokata Ante Nobila koji je potvrdio da se ovaj zločin desio.

- Zakazala je hrvatska država koja nije na vrijeme istražila ovaj slučaj i procesuirala odgovorne – ističe Velimirović, dodajući da je sramotno negiranje ovog zločina ili nazivanje ubijenih civila kolateralnom štetom.

On smatra da je najviše zakazalo Tužilaštvo BiH kojem su nadležne institucije Republike Srpske dostavile obimnu dokumentaciju o ovom zločinu, koja godinama stoji u njihovim ladicama.

- Vrijeme prolazi, a svjedoci i odgovorni za ovaj zločin umiru. Kada je srpsko tužilaštvo odlučilo da podigne optužnicu i ispravi ovu nepravdu čitav slučaj je odmah ispolitizovan – rekao je Velimirović i poručio da se nada da će porodice ubijenih nakon 27 godina dočekati pravdu.

Tribina pod nazivom “Petrovačka cesta duga 27 godina”, koja je organizovana 31. maja u prostorijama Srpskog privrednog društva “Privrednik”, prekinuta je zbog verbalnih ispada većeg broja desničara koji su bili u publici, dobacivanja i onemogućavanja učesnika da govore, prenio je portal “Indeks”.

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “mig 21” je 7. avgusta 1995. godine bombardovao izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine i tada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i dvadesetjednogodišnja djevojka, dok je oko 50 teže ranjeno.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka. U akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a poginulo je i nestalo njih 1.877, od kojih je 65 odsto civila.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.