D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 02.08.2017, Budimir: “Oluja” nije vojnička pobjeda, već iživljavanje nad svojim građanima

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je Srni da u Hrvatskoj nema razloga za obilježavanje godišnjica od akcije “Oluja”, jer to nije bila nikakva vojnička pobjeda, već iživljavanje nad sopstvenim građanima srpske nacionalnosti.

“To nije bila nikakva vojnička pobeda, to je bilo samo iživljavanje nad sopstvenim narodom, koji su srpske nacionalnosti, ali koji su bili građani Hrvatske. Ako se zaista želi doći do pomirenja i do normalizacije odnosa, onda bi te tenzije sa hrvatske strane i obeležavanje te godišnjice morali gotovo da prestanu”, dodao je Budimir.

Budimir je istakao da je izuzetno težak položaj Srba u Hrvatskoj, koja ne poštuje potpisane dogovore, da se ne rješavaju problemi i da će, ako se takvo stanje nastavi, biološki nestanak Srba biti gotovo neminovan.

On je naglasio da je situacija u rješavanju problema postala čak još i teža nakon ulaska Hrvatske u EU i nakon što je Srpsko narodno vijeće podržalo Vladu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

“U poslednje vreme, na osnovu onoga što se dešava i što se u proteklih nekoliko godina dešavalo u Hrvatskoj, gde su povampirene ideje fašizma iznova zaživele, može se reći da se iz godine u godinu stanje pogoršava”, dodao je Budimir.

On je podsjetio, između ostalog, na nedavnu situaciju kada su Srbi tokom obilježavanja Dana ustanka u Srbu ili pomena poginulim u Glini bili spriječeni da se prisjete i daju pomen tim žrtvama.

Prema njegovim riječima, Srbi više neće biti ni nacionalna manjina u Hrvatskoj, jer se njihov broj svake godine smanjuje.

“U poslednjih nekoliko godina, daleko je veći broj onih koji su iz Hrvatske došli u Srbiju, nego onih koji su iz Srbije otišli u Hrvatsku, negde oko 14.000 od 2002. godine otišlo je u Hrvatsku, a 35.000 je iz Hrvatske došlo u Srbiju”, naveo je Budimir.

Budimir je istakao da udruženja prognanih stalno ukazuju na Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. godine, prema kojom je Hrvatska bila obavezna da se sve vrati na stanje koje je bilo prije rata 31. decembra 1990. godine.

On je napomenuo da, iako je Hrvatska ratifikovala taj sporazum 2004. godine, nije ga primijenila, tako da je više od 30.000 Srba ostalo bez stanarskog prava, a u posljednje vrijeme oduzima se i zemlja koju Hrvatska bilježi kao svoju imovinu.

Budimir je naveo da ni problem penzionera, koji su očekivali da im se isplate penzije, nije riješen, a riječ je o oko 50.000 onih čiji je položaj najugroženiji, te napomenuo da ni dinarska i devizna štednja koju je Hrvatska imala obavezu da isplati nije ispoštovana.

“Najteža je situacija kada je riječ o ekshumaciji i identifikaciji posmrtnih ostataka koji se još nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Zagrebu”, zaključio je Budimir.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 4. avgusta 1995. godine na bivšu Republiku Srpsku Krajinu protjerano je više od 220.000 Srba iz Krajine, a oko 2.000 Srba je poginulo i nestalo.

Akcija “Oluja” predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgusta 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.