D.I.C. Veritas

RTRS, Glas Srpske, Srna, 02.08.2017, Štrbac: Civlizacijski gledano, Hrvati nemaju šta da slave

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da Hrvatska, civilizacijski gledano, nema šta da slavi jer je u akciji “Oluja” 1995. godine prognano ili napustilo svoje domove više od 220.000 Srba i to autohtonih, a ubijeno oko 2.000.

Prema podacima “Veritasa”, bilo je 1.859 žrtava, među kojima 65 odsto civila, od kojih dvije trećine starijih od 60 godina, a žena čak 29 odsto, što je iznad ratnih prosjeka.

“I to je samo u `Oluji`. To je završna operacija etničkog čišćenja i te drame. U cijelom ratu devedesetih, Hrvatsku je napustilo više od 400.000 Srba na bilo koji način, najviše silom, malo ih je išlo milom”, rekao je Štrbac povodom 22 godine od ubijanja i progona Srba u akciji “Oluja”.

On je podsjetio da je i srpska imovina razorena, opljačkana, da su uništeni i kulturni i duhovni i privatni posjedi, da se u Hrvatskoj desilo zatiranje postojanja Srba.

“U civilizacijskom smislu, oni nemaju šta da slave”, rekao je Štrbac, navodeći da će ratovi devedesetih godina /20. vijeka/ ostati upamćeni više po nepotrebnom i bezrazložnom razaranju imovine, i privatne i duhovne i kulturne, na svim stranama i po velikim pomjeranjima i egzodusima naroda.

Štrbac je naveo da su Hrvati mnogo uložili u propagandu, dok su Srbi devedesetih godina, sa Slobodanom Miloševićem na čelu, mislili da istina sama po sebi odlazi u svijet po Ajnštajnovoj Teoriji relativiteta, ali da to nije bilo tako.

“Istina se kupovala i tada i sada. Kupovala u doslovnom smislu za pare, za razne privilegije strancima, novinarima, čak i predstavnicima Plavih šljemova koji su bili u Hrvatskoj i koji su kreirali izvještaje. A svi su se vrzmali i po BiH, po Hrvatskoj, po Kosovu u tim ratovima devedesetih”, naveo je on.

Štrbac je napomenuo da su se svi smijali kada je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman devedesetih godina posredstvom nekog lobiste u Bijeloj kući sa jednom kamerom dežurao pred toaletom kako bi se sreo i rukovao sa tadašnjim američkim predsjednikom Bilom Klintonom.

“I to je uspio. Nama je to bilo smiješno. Koji luđak može da dežura pred toaletom, a predsjednik je bilo kakve države Hrvatske? Ali, on je to iskoristio jer je Klinton primio njega, kamera je prikazala, a snimak otišao u svijet. Koliko se platilo tom lobisti i koliko je to koštalo Hrvatsku, to nikada nije javno objavljeno”, naveo je Štrbac.

On podsjeća da je Hrvatska, kada se pred Haškim tribunalom sudilo njenim generalima, izdvojila više od 30 miliona evra za njihovu odbranu, a koliko je prikupljeno od pojedinaca širom svijeta, to nikada nije objavljeno, niti će se znati.

“Јa samo znam da je jedan Hrvat iz Čikaga sam dao 10 miliona dolara za odbranu hrvatskih generala”, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da je Hrvatska djelimično uspjela da izbjegne odgovornost za zločine u “Oluji”, pošto je i pred Međunarodnim sudom pravde i pred Haškim tribunalom, ali i čikaškim Federalnim sudom utvrđeno da je bilo svih mogućih ratnih zločina.

Štrbac je ocijenio da su Srbi, ipak, pred međunarodnim sudovima dokazali da “Oluja” nije ni blistava, niti čista pobjeda.

“U Hrvatskoj postoji samo jedna pravosnažna presuda za zločine u `Oluji`. Trenutno je u postupku suđenja nekoliko slučajeva, neki ljudi su na veliku sramotu hrvatskog pravosuđa, a i međunarodne zajednice, oslobođeni, kao za zločin u Varivodama i Gošću, u Gruborima”, podsjetio je Štrbac.

On je ocijenio da su Hrvati u proteklom ratu ostvarili “svoj `tisućljetni san` i da su dobili državu poslije hiljadu godina” i to gotovo bez Srba, koji su za njih bili remetilački faktor “od Ante Starčevića naovamo”.

“Tuđman je rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvati nisu željeli i da se država stvara na krvi. Znači, išli su svjesno u rat, dobili državu. Njegova projekcija bila je da će srpsko pitanje u Hrvatskoj biti riješeno kada Srba ne bude više od tri procenta”, napomenuo je Štrbac.

Prema njegovim riječima, kako sad stvari stoje tihi egzodusi i srpska staračka populacija pokazuju da će po svoj prilici ta Tuđmanova projekcija, želja i plan biti ostvareni na popisu 2021. godine i da će Srbi biti svedeni i na manje od tri procenta.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.