D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 04.11.2020, Štrbac: Uhapšen još jedan Srbin iz Negoslavaca

U Hrvatskoj je uhapšen još jedan Srbin iz Negoslavaca zbog navodnog učešća u zlostavljanju hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine, a riječ je o Milivoju Đorđeviću, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On ovo hapšenje povezuje sa nedavnim zadržavanjem u pritvoru dvojice Srba, takođe iz Negoslavaca, koji su uhapšeni zbog navodnog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari, odnosno da su bili u špaliru koji je tukao zarobljenike.

Štrbac je napomenuo da je uhapšeni Đorđević u vrijeme dešavanja na Ovčari imao samo 17 godina, te ocijenio da je ovo hapšenje izvršeno više da bi se udovoljilo javnosti pred obilježavanje tog događaja.

- S obzirom na stalne prigovore da se zločinci šetaju Vukovarom i da ih treba zatvoriti, ove godine, da bi se udovoljilo javnosti, populistički je uhapsiti bilo koga, pa i nekog koji je imao 17 godina – rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana određen pritvor dvojici uhapšenih Srba iz Negoslavaca Vojinu Krstiću /71/ i Draženku Đokiću /57/, koji se sumnjiče da su bili u špaliru na Ovčari i tukli zarobljenike.

- Sve i da su bili u špaliru, to nije ratni zločin – rekao je Štrbac, koji pretpostavlja da je i Milovoje Đorđević uhapšen iz istih razloga kao i ova dvojica.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je u okviru nastavka provođenja kriminalističkog istraživanja na okolnosti teških zlostavljanja hrvatskih ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, juče na području Negoslavaca uhapšen hrvatski državljanin rođen 1974. godine.

U saopštenju se navodi da je tokom istrage utvrđena osnovana sumnja da je uhapšeni u popodnevnim časovima 20. novembra 1991. godine, tada kao sedamnaestogodišnjak, zajedno sa ranije uhapšenim dvojicom Srba, na Ovčari učestvovao u fizičkom zlostavljanju hrvatskih ratnih zarobljenika.

Navodi se da će osumnjičeni biti predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija će tužilaštvu u Osijeku dostaviti poseban izvještaj, kao dopunu ranije krivične prijave od 8. oktobra, kada su uhapšena prethodna dvojica Srba.

U Hrvatskoj je početkom oktobra uhapšeno najmanje osam mještana Negoslavaca, od kojih su u pritvoru zadržani Krstić i Đokić, čije su kuće pretresene.

Za dvojicu uhapšenih Srba osumnjičenih za zločin na Ovčari, određen je jednomesječni istražni zatvor i oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara.

Oni se sumnjiče i da su zlostavljali zarobljenike iz vukovarske bolnice.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.