D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 05.08.2017, Beograd: U crkvi Svetog Marka služen parastos ubijenim Srbima

U crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu danas je služen parastos žrtvama akcije “Oluja” tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 200.000 i ubijeno oko 2.000 krajiških Srba.

Parastos je služio novoizabrani vladika niški Arsenije, koji je istakao da su ljudi ubijeni i nestali u toj akciji “postradali od zločinaca samo zato što su bili Srbi”, a među njima je najviše bilo starih i nemoćnih koji nisu mogli da napuste svoje domove.

- Navršilo se 22 godine od tog strašnog događaja kada je hrvatska vojska u akciji “Oluja” ostavila za sobom pustoš. Pustoš je i u srcima onih koji su morali da napuste svoje domove, zemlju, grobove svojih predaka i pođu u neizvjesnost – rekao je vladika Arsenije.

Poručio je da se njihova žrtva ne smije zaboraviti, jer je ona opomena za sve buduće generacije da se ovakvi zločini više ne ponove, te istakao da Srbi kao hrišćanski i slobodarski narod ne smije graditi svoj identitet na mržnji prema drugim narodima.

- Neka Bog svim nevino postradalim podari rajsko naselje, a njihovim porodicama, rođacima i prijateljima utjehu u njihovom bolu – rekao je vladika Arsenije.

Parastos je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih “Suza” iz Beograda, a prisustvovali su mu komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici izbjegličkih udruženja, članovi porodica i prijatelji ubijenih i Krajišnici preživjeli u “Oluji”.

Na teritoriji Srbije danas su se oglasile sirene povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”. Tačno u podne, u cijeloj zemlji emitovan je jednoličan zvuk za prestanak opasnosti, u trajanju od 60 sekundi.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.