D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 05.08.2017, Сјећање на убијене Србе у “Олуји” [Видео]

На Пердувовом гробљу у Бањалуци данас су код споменика страдалим Крајишницима положени вијенци за 2.000 погинулих и несталих Срба у војно-полицијској акцији хрватских снага “Олуја”.

Тиме је у Републици Српској почело обиљежавање 22 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције “Олуја” у којој је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а њих 2.000 погинуло и нестало.

Координатор Документационо-информационог центра Веритас за Републику Српску Јанко Велимировић каже да је споменик палим Крајишницима једини у Републици Српској који је посвећен страдалим Србима из Републике Српске Крајине.

- Надам се да ће овдје, у наредним годинама, бити подигнут споменик свим погинулим Србима у злочиначким акцијама “Олуја” и “Бљесак”. Циљ обиљежавања страдања Срба јесте да не смију бити заборављене наше жртве – рекао је Велимировић.

Вијенце су положили представници Веритаса у име невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и чланови породица страдалих Срба.

Након полагања вијенаца служен је парастос у Храму Христа Спаситеља, а затим организована трибина под називом “Дани туге и сјећања”.

Директор Веритаса Саво Штрбац рекао је да су на њиховом списку тренутно имена 7.299 страдалих Срба у хрватским војно-полицијским операцијама “Бљесак” и “Олуја”, у Медачком џепу, Равним котарима и на Миљевачком платоу.

- Мора бити схваћено да је “Олуја” била завршни чин чишћења Срба из Хрватске и рата деведесетих. Зато не смијемо заборавити ни остале гнусне злочине које су хрватске снаге починиле – рекао је Штрбац, наводећи да је у посљедњих годину дана идентификовано 40 Срба убијених у “Олуји”.

Напоменуо је да је на трибини подијељен и билтен под називом “Дани сјећања и туге” и било је ријечи о споровима који се воде против Хрватске за накнаду ратне штете.

- Истовремено, данас је у Хрватској весеље. Они славе двоструки државни празник и кажу да су остварили хиљадугодишњи сан, јер су добили етнички потпуно чисту државу у којој нема Срба – додао је Штрбац.

Он каже да не може да разумије на који начин Хрватска слави, јер је и ове године ангажован пјевач Марко Перковић Томпсон.

- Тамо гдје је овај пјечав, тамо је и централна прослава “Олује”. Нажалост, страшно је што се са његових концерата шаљу поруке мржње и омладина носи усташка обиљежја – каже Штрбац.

Бивши припадник снага УН у Хрватској Алун Робертс, који је присуствовао обиљежавању страдања Срба, рекао је да мора бити одата почаст свим страдалим у операцији “Олуји”, али да се мора размишљати о помирењу.

Трибину су присуствовали представници невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и чланови породица страдалих Срба.

Од данас до понедјељка, 7. августа, на више мјеста у Републици Српској биће обиљежене 22 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције “Олуја” у којој је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а њих 2.000 погинуло и нестало.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду ће сутра у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.30 часова биће прислужене свијећа на “мосту спаса” и спуштени вијенци у ријеку Уну.

Истог дана у мјесту Сводна, гдје је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица из Крајине, биће служен парастос у мјесној Цркви Светог Саве са почетком у 11.30 часова, а у 12.00 часова је предвиђено полагање вијенаца код спомен-крста.

У понедјељак, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести, гдје је, такође, хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, са почетком у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца на спомен-крст.

Програм обиљежавања сачинио је Документационо-информациони центар Веритас.

Хрватска војно-полицијска акција “Олуја”, у којој су учествовале и једнице Петог корпуса тзв. Армије БиХ, ХВО-а, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, махом цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано око 200.000 Срба са својих вијековних огњишта.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.