D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 06. 08. 2022, Обиљежавање 27 година од страдања Срба у операцији Олуја

У Новом Граду данас ће бити обиљежено 27 година од страдања Срба у агресији Хрватске на Републику Српску Крајину када је протјерано више од 220.000 Срба из Хрватске, а побијено око 2.000.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у 10.00 часова биће служен парастос, а након тога прислужене свијеће према “мосту спаса” на ријеци Уни, са којег ће у воду бити спуштен вијенац, потврђено је Срни у канцеларији Документационо-информационог центра “Веритас” у Бањалуци.

Novi Grad, 6. avgust 2022, Hram Sv. apostola Petra i Pavla Parastos za sve Srbe stradale u egzodusu 1995. Svijeće i vijenci na mostu spasa na Uni

У августу 1995. године “мост спаса” прешло је 100.000 избјеглих из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону, у 11.45 часова биће служен помен и положено цвијеће код спомен-крста у овом мјесту који је 2012. године подигао “Веритас” за шест цивила страдалих у августу 1995. године.

Svodna, 6. avgust 2022. godine Pomen Srbima stradalim u napadu hrvatske avijacije Foto: DIC Veritas

Након помена у Новом Граду, у Бањалуци ће бити положени вијенци на Пердувовом гробљу, те на Новом гробљу.

Сутра у 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци код спомен-крста на Петровачкој цести, а у 12.00 часова планирана је посјета спомен-соби у Дринићу.

Војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.