D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 06.09.2017, Sjećanje na zločin hrvatskih specijalaca kod Drniša

Danas se navršavaju 24 godine od zločina nad srpskim starcima u selu Mirlović Polje kod Drniša u Hrvatskoj, a za ovaj zločin, koji su počinili hrvatski specijalci, do danas niko nije procesuiran.

Zločin je izvršen pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, a do sada niko nije procesuiran ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Na osnovu informacija do kojih je došla rodbina ubijenih, u ubistvu mještana Mirlović Polja učestvovali su Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša koji je i komandovao tom jedinicom, te Mirko Kušeta i Ilija Buzov iz Mirlović Polja.

U selo Mirlović Polje, koje je bilo pod kontrolom vlasti Republike Srpske Krajine, na današnji dan, 6. septembra 1993. godine u 6.30 časova upala je diverzantsko-teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske i izmasakrirala sedam srpskih civila prosječne starosti 71 godina. Među njima je bilo pet žena, dok je jedna 65-godišnjakinja teško ranjena.

Pronađeni su zapaljeni leševi Milana Bibića /67/ i njegove supruge Vasilije /67/, te Ljubice Trzin /56/, dok su tijela supružnika Bože /86/ i Božice /81/ Bibić i Marte Šarac /86/ pronašli kod seoske lokve.

Istog dana sva tijela su pokopana na mjesnom groblju bez obdukcije, da bi, u prisustvu vojnih posmatrača UN i vojnog ljekara britanskog bataljona u sastavu UN, bila izvršena ekshumacija. Tijela je pregledao sudski vještak Željko Karan iz Banjaluke koji je sačinio kompletan nalaz u koji su imali uvid i predstavnici Unprofora.

U novembru 2011. godine “Veritas” je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na njihov zahtjev, dostavio svu raspoloživu dokumentaciju o ovom zločinu. Tužilaštvo je, nakon pretkrivičnog postupka, predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu pred kojim se istraga još vodi protiv NN lica.

U Mirlović Polju je do 1991. godine živjelo 188 Srba.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.