D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 07.08. 2015., Босански Петровац: 20 година од страдања Срба из Републике Српске Крајине [Видео]

Обиљежено је страдање и прогон Срба у “Олуји” у мјесту Бравско/Јањила код Босанског Петровца гдје је служен парастос за убијене у избјегличкој колони која се повлачила из тадашње Републике Српске Крајине и положени вијенци код спомен-крста

Хрватска авијација је на овом мјесту бомбардовала колону избјеглица и убила девет српских цивила, међу којима и четворо дјеце узраста од пет до 13 година.

Погинули су Даринка Дрча /1927/ и њени унуци Јовица Дрча /1989/ и Мирјана Дубајић /1974/, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка /1984/ и Жарко /1986/ дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић /1951/ рођен у Хан Кули код Бањалуке и његов син Дарко /1982/ рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу и Бранко Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/ из Надина код Бенковца.

У хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” на бившу Републику Српску Крајину, која је почела 4. августа 1995. године, протјерано је 250.000 Срба, а 2.000 их је погинуло и нестало.

Парастос је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије који је рекао да су на овом мјесту побијена невина дјеца Божија.

“Најприје су их истјерали из њихових домова, па им онда нису дали да побјегну него су их овдје побили”, нагласио је владика Атанасије.

Он је рекао да је овдје почињен злочин над невиним људима, а да злочинци још живе, истичући да би волио да су се злочинци покајали јер се без покајања неће промијенити.

Директор документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да ни 20 година након овог и других злочина у “Олуји” над Србима у Крајини још нико није одговарао.

“За овај злочин нико није одговарао, а зна се да су хрватски авиони који су полетјели са сплитског аеродрома бомбардовали избјегличку колону из Крајине и починили овај страшан злочин”, истакао је Штрбац.

Он је рекао да је из хрватских докумената у судском спору између Србије и Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу видљиво да је бомбардована колона, како су они навели, тенкова и оклопних српских возила, што није тачно, већ је ријеч о избјегличкој колони српских цивила.

Штрбац каже да у Тужилаштву БиХ још нема подизања оптужнице за овај злочин иако је раније било обећања да ће се то десити.

“Према мојим информацијама, Тужилаштво БиХ, и када би подигло оптужницу, она не би имала ефекта јер би се судило људима који живе у Хрватској, а не на територији БиХ”, навео је Штрбац.

Он је поручио да треба радити на томе да никада више не буде рата и да више никад не страдају недужни цивили и дјеца, као што је био случај на Петровачкој цести.

Вијенце код Спомен-крста у Бравском положили су делегација “Веритаса”, представници Удружења породица убијених, несталих и заточених у Хрватској, хрватске општине Доњи Лапац, Личко-сењске жупаније, општине Дринић и чланови породица погинулих.

Хрватска нема разлога да слави “Олују” јер је послије те акције Република Српска Крајина остала пуста, а још је тужније што су том приликом почињени страшни злочини над Србима, рекао је начелник општине Доњи Лапац у Хрватској Илија Обрадовић који је присуствовао парастосу код спомен-крста у Бравском код Босанском Петровца гдје је хрватска авијација бомбрадовала колону српских избјеглица које су се повлачиле из Републике Српске Крајине.

Обрадовић је рекао да је и он био у колони која се тада налазила на овом путу код Босанског Петровца.

Наводећи да се Срби враћају у Доњи Лапац, али да је углавном ријеч о старијим људима, Обрадовић је рекао да Срби у Доњем Лапцу тешко живе јер немају запослења у руралним подручјима и да се њихова егзистенција заснива на пољопривреди.

Замјеник личко-сењског жупана Никола Лалић рекао је да је и он био у избјегличкој колони код Босанског Петровца и видио када су је хрватски авиони бомбардовали.

Лалић сматра да се Хрватска мора суочити са ратном прошлошћу, признати почињене злочине над Србима и настојати да одговорни буду процесуирани.

Он је навео да је у Личко-сењској жупанији, према попису становништва из 1991. године, живјело 38.000 Срба, а да их данас на том простору живи 6.948.

“Чињеница је да је на простору ове жупаније извршено етничко чишћење Срба, а то потврђују и ови статистички подаци”, истакао је Лалић.

Он је додао да Хрватска не треба да бјежи од ових чињеница без обзира звала то етничким чишћењем или другачије јер на овом подручју нема људи, а тамо гђе их нема, онда ни држава нема будућности.

Предсједник Удружења породица убијених, несталих и заточених у Хрватској Марица Шеатовић рекла је да се ово удружење залаже за мир и толернацију међу људима и да се признају све жртве рата, без обзира на њихову националност.

Начелник општине Дринић Драго Ковачевић рекао је да треба радити на томе да се овакав злочин над цивилним становништвом никада више не понови, те да Хрватска осуди и процесуира одговорне за злочине над Србима у “Олуји”.

Извор: РТРС, Срна

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.