D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 08.01.2019, Štrbac: Hrvati imaju zacementirano nekoliko svojih istina

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac osudio je objavljivanje fotografije ustaše sa odrubljenom glavom Srbina na “Fejsbuk” profilu sina poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

“To je najružnija slika koju sam vidio ovih dana”, rekao je Štrbac.

Štrbac je za TV “Pink” rekao da Hrvati imaju “zacementirano nekoliko svojih istina” i da je “na tapetu” svako ko se tome suprotstavi, naglašavajući da se zbog toga trudi da činjenicama dokaže da njihova istina nije jedinstvena.

On je naveo da od 2002. godine Hrvatski statistički zavod objavljuje podatke o kretanju stanovništva prema svim zemljama u svijetu, pa i sa Srbijom i da ti podaci pokazuju da i danas više Srba odlazi iz Hrvatske nego što se vraća.

“Bilo je godina kada je na jednog povratnika iz Hrvatske odlazilo oko pet i po ljudi. Niko ne bježi od dobra. Imamo tihi egzodus i poslije `Oluje`”, istakao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, taj tihi, svakodnevni egzodus Srba iz Hrvatske niko ne vidi.

On je dodao da službeni podaci pokazuju da se od 2002. godine oko 19.000 Srba iz Srbije vratilo u Hrvatsku, dok je u suprotnom pravcu otišlo njih oko 45.000.

“Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo 4,36 odsto Srba, od onih iz 1991. godine, kada ih je bilo 12,2. Sada smo već blizu željene projekcije Franje Tuđmana, koji je izjavljivao da je cilj da se broj Srba smanji na ispod tri odsto”, rekao je Štrbac.

Sliku ustaše sa odrubljenom glavom Srbina iznad koje je napisao “Svim `prijateljima` srbićima sretan božić” objavio je na svom profilu na “Fejsbuku” Ivan Đakić, sin poslanika HDZ-a u Hrvatskom saboru Јosipa Đakića.

Portal “Indeks” naveo je da prema onome što se može pronaći na internetu slika prikazuje jednog od koljača iz Јasenovca, ustaškog koncentracionog logora u Drugom svjetskom ratu.

“Indeks” je kontaktirao Ivana Đakića, koji je priznao da je objavio fotografiju i, kako prenosi zagrebački portal, izvinio se svima koje je uvrijedio.

“Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minut. To nije moje mišljenje i ovim putem se izvinjavam svima koje sam uvrijedio, te im čestitam Božić”, rekao je Đakić.

Prema pisanju “Indeksa”, na skrinšotu objave se jasno vidi da Ivan Đakić nije obrisao sliku za minut i da je nije podijelio, već da ju je sam objavio.

HDZ je osudio objavljivanje fotografije ustaše sa odrubljenom glavom Srbina i objavio pokretanje disciplinskog postupka protiv sina poslanika te stranke.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.